X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

AVERTISMENT! NASA a identificat un asteroid care AR PUTEA LOVI Pămîntul

29 aug. 2016,, 19:05   Ştiinţă şi IT
6128 0

Foto: publika.md

NASA a identificat un nou asteroid care ar putea lovi Terra peste aproximativ 30 de ani, în urma calculelor rezultînd un potenţial impact pe 5 februarie 2040. Echipe din cadrul ONU au început deja cercetări pentru găsirea unor eventuale modalităţi de deviere a asteroidului 2011 AG5, scrie Realitatea.net.


Probabilitatea ca asteroidul 2011 AG5 să lovească Pămîntul este de 1/625, însă posibilitatea ca acest lucru să se întîmple ar putea creşte în timp, potrivit Daily Mail.

Dacă un asteroid s-ar prăbuşi peste un oraş, ar provoca milioane de decese, însă omenirea va putea trece peste o asemenea catastrofă.

Asteroidul care a provocat extincţia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani avea nouă kilometri lăţime. Pentru comparaţie, 2011 AG5 are aproximativ 140 de m lăţime.

Oamenii de ştiinţă încă nu sînt capabili să afle dimensiunile exacte ale asteroidului şi nu au reuşit să observe decît jumătate din orbita obiectului, însă, între anii 2013 şi 2016, vor fi în măsură să-l monitorizeze de la sol şi să-i facă o evaluare mai detaliată.

În anul 2023 asteroidul va avea o aşa zisă "trecere prin gaura cheii", printr-o zonă aflată pe orbita Pămîntului, care ar putea devia traiectoria obiectului cosmic din cauza gravitaţiei, aducîndu-l mai aproape de o eventuală coliziune la următoarea trecere. Potrivit NASA, asteroidul va trece la o distanţă de doar 0,02 UA (unităţi astronomice), ceea ce înseamnă aproximativ 2,99 milioane kilometri.

Printre metodele de deviere avute în vedere se află şi instalarea unei sonde pe suprafaţa asteroidului care ar putea schimba centrul de greutate şi astfel traiectoria obiectului. O altă opţiune ar fi modificarea traiectoriei doar în urma impactului sondei cu asteroidul.

Folosirea bombelor nucleare, de asemenea, a fost discutată, însă acest lucru ar produce o adevărată ploaie de asteroizi mai mici în loc de unul singur.

Potrivit ultimelor scanări ale NASA, în limita a 193 de milioane de kilometri de jur împrejurul Pămîntului există aproximativ 19.000 de astfel de obiecte de dimensiuni medii.

Asteroizii de dimensiuni medii se încadrează între 330 şi 3.300 de metri diametru. La o asemenea dimensiune, asteroidul ar putea distruge o zonă de dimensiunea unui oraş dacă ar lovi Pămîntul.

Un alt asteroid care a pus pe jar lumea este Apophis, care are diametrul de 270 de metri şi se preconizează că va trece foarte aproape de Pămînt în anul 2036.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?