Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Vlah a acuzat un viceministru al Educaţiei de atitudine părtinitoare faţă de Găgăuzia

24 aug. 2016,, 20:15   Politică
4258 0
Влах обвинила вице-министра в предвзятом отношении к Гагаузии
Foto: tribuna.md

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a acuzat pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, inclusiv pe un viceministru, de atitudine părtinitoare faţă de autonomie.


Ea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile viceministrului Educaţiei Cristina Boaghi, care a informat Guvernul, pe 24 august, despre procesul de pregătire de noul an de studii. În raportul lui Boaghi a fost menţionat că autorităţile Găgăuziei nu au prezentat Ministerului Educaţiei date în acest sens, transmite NOI.md.

După audierea raportului viceministrului, Vlah s-a adresat premierului Pavel Filip. „Acum o săptămînă, v-am informat pe Dumneavoastră, domnule premier, despre lipsa de comunicare între Ministerul Educaţiei şi direcţia noastră de educaţie (a Găgăuziei – n.red.). Este regretabil că doamna viceministru îl primeşte pe şeful Direcţiei generale de învățămînt doar după ce o sun personal. Nu-mi este clară această atitudine părtinitoare a Ministerului faţă de autonomia găgăuză. Această situaţie durează de cîteva luni de zile. Noi avem un dialog normal cu toate ministerele, cu excepţia Ministerului Educaţiei”, a spus başcanul Găgăuziei.

„Din momentul lansării discuţiilor privind adoptarea Legii învăţămîntului din UTA Găgăuzia, a început această tensionare din partea Ministerului Educaţiei. Această situaţie tensionată se reflectă asupra relaţiilor cu Găgăuzia. Consider că Ministerul Educaţiei creează intenţionat o situaţie de conflict şi nu intenţionează să se clarifice în problemele ce pot fi discutate calm şi normal. Noi sîntem gata de noul an de studii. Mai mult, din contul propriilor mijloace am reparat toate instituţiile de învăţămînt din Găgăuzia. Anul acesta intenţionăm să dăm în exploatare trei grădiniţe, iar Ministerul Educaţiei nu vrea să ştie nimic despre aceasta”, a declarat emoţionată Vlah.



La începutul lunii mai, în cadrul şedinţei Guvernului, în timpul examinării Legii învăţămîntului din Găgăuzia, a avut loc un schimb dur de replici între ministrul Educaţiei, Corina Fusu, şi Irina Vlah. Atunci, Fusu a numit adoptarea propriei legislaţii în domeniu învăţămîntului drept „situaţie excepţională”, la care başcanul Găgăuziei i-a recomandat ministrului să fie mai corectă în formulări”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?