X 
Cutremure stiri: 502

Tiraspolul acuză Chişinăul că se eschivează de la dialogul privind problemele transportului feroviar

22 aug. 2016,, 16:10   Societate
1816 0
Тирасполь обвинил Кишинев в уклонении от диалога по проблемам железнодорожного транспорта
Foto: golos.md

Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN acuză din nou conducerea Moldovei că se eschivează de la dialogul privind problemele transportului feroviar.


Despre aceasta se arată în declaraţia Serviciului de presă al MAE transnistrean, care a propus ca pe 23 august la Tiraspol să fie desfăşurată "şedinţa reprezentanţilor pentru problemele politice cu participarea experţilor din domeniul feroviar şi vamal, pentru a discuta problema importului de mărfuri în Transnistria pe calea feroviară".

Serviciul de presă afirmă că partea moldovenească "din nou s-a eschivat de la negocieri, făcînd referire la nişte motive întemeiate" şi susţine că "RM nu este pregătită să discute subiectele prioritare".

"Împiedicînd dialogul, RM devalorizează eforturile depuse de mediatori pentru soluţionarea problemelor existente şi consolidarea atmosferei de încredere între părţi", se arată în comunicat.

În opinia Tiraspolului, "acţiunile părţii moldoveneşti sînt contraproductive şi arată lipsa dorinţei de a lucra asupra soluţionării problemelor existente, consolidînd astfel atmosfera de încredere şi asigurînd succesul şi orientarea socială a procesului de negocieri".

MAE de la Tiraspol s-a adresat către OSCE "cu solicitarea de a intensifica activitatea de cooperare în soluţionarea problemelor importului pe cale ferată".

Începînd cu anul 2016, Moldova şi Ucraina au introdus o nouă schemă de circulaţie a trenurilor marfare, din care au fost excluse staţiile "Cuciurgan-export" şi "Slobodka-export", care se află pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene şi nu sînt controlate de RM. Potrivit noii scheme acceptate de comun acord de întreprinderile feroviare din RM şi Ucraina, mărfurile sînt livrate în regiune de trenurile RM pe la staţiile cele mai apropiate. Directorul întreprinderii de stat "Calea Ferată a Moldovei", Iurie Topală, a calificat drept inacceptabilă tendinţa conducerii transnistrene de a controla circulaţia feroviară prin regiune, deoarece, potrivit normelor internaţionale, acest drept aparţine Moldovei.

Transnistria a calificat acest fapt drept "o nouă blocadă economică" şi a avertizat că va întreprinde măsuri de răspuns, de ordin vamal, de reglementare tarifară şi netarifară, va înăspri cerinţele pentru siguranţa locomotivelor din Moldova şi va majora taxele pentru "tranzitul românesc".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав