X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Liderii de opinie atenționează asupra "liniilor roșii ale reglementării transnistrene"

22 aug. 2016,, 10:46   Politică
9252 5

Foto: noi.md

Un grup de reprezentanți ai societății civile și lideri opinie își exprimă îngrijorarea în legătură cu presiunile exercitate asupra autorităților Republicii Moldova, pentru a le determina să facă cedări unilaterale în dosarul transnistrean, notează NOI.md.


Îngrijorările au fost exprimate în așa-numita Declarație a societății civile cu privire la liniile roșii ale reglementării transnistrene. Potrivit semnatarilor Declarației, în ultima perioadă are loc izolarea și obstrucționarea eforturilor Republicii Moldova în formatul „5+2”, ceea ce prejudiciază grav mersul negocierilor și creează un precedent periculos. Reprezentanții societății civile au transmis un semnal de alarmă și partenerilor de dezvoltare ai țării.

„Atragem atenția partenerilor internaționali că impunerea unor concesii unilaterale din partea Republicii Moldova nu servește procesului de rezolvare durabilă a conflictului transnistrean, ci doar conservării acestuia. Or, satisfăcînd revendicările nejustificate ale administrației separatiste de la Tiraspol, care se pliază intereselor Federației Ruse de preluare a controlului politic și geopolitic în spațiul ex-sovietic, OSCE, UE, dar și alte organizații internaționale își pun prestigiul, resursele și autoritatea în serviciul politicii revizioniste ruse, care prezintă riscuri de securitate majore pentru statele Parteneriatului Estic, dar și pentru întreaga Europă de Est”, se arată în Declarația societății civile.


Activiștii cer, totodată, ca regiunea transnistreană să fie demilitarizată, evacuarea militarilor ruși și a echipamentului de luptă, acestea constituind, în opinia lor, o condiție de bază pentru soluționarea politică durabilă a conflictului. Activiștii mai menționează că accesul pe care autoritățile R. Moldova și Uniunea Europeană îl deschid businessului din stînga Nistrului la piețele internaționale trebuie să fie condiționat de respectul față de legislația și ordinea de drept a statului.
Printre semnatarii Declarației se regăsesc fostul premier Ion Sturza, analiștii politici Igor Boțan, Arcadie Barbăroșie, Oazu Nantoi, Nicu Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?