Cercetătorii au descoperit de unde provine senzaţia de deja-vu

Cercetătorii au descoperit de unde provine senzaţia de deja-vu
Foto: independent.md

Cercetătorii au descoperit o nouă explicaţie a particularităţii stranii din creierul uman, numite deja vu. Akira O’Conner, de la Universitatea din St. Andrew, a explicat cum senzația de deja-vu este doar o metodă prin care creierul uman îşi verifică sistemul de memorie.


O’Conner şi colegii săi au dezvoltat o tehnică de declanşare artificială a deja-vuului. Pentru a obţine acest lucru, echipa le-a prezentat participanţilor la studiu o serie de cuvinte înrudite, fără a dezvălui cuvântul care le leagă între ele, scrie Descoperă.

De exemplu, în cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele ”pat”, ”pernă”, ”vis” şi ”noapte”, fără a oferi şi termenul ”somn”.

Pentru a fi siguri că participanţii nu au auzit şi cuvîntul „somn”, cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă au auzit un cuvînt care începe cu litera „s”, aceştia negînd afirmaţia. Mai tîrziu, cînd au fost întrebaţi ce cuvinte le-au fost prezentate, majoritatea au avut tendinţa să spună că au auzit şi cuvîntul somn.

Utilizînd rezonanţa magnetică funcţională, echipa a observat că atunci cînd deja-vuul apare, cea mai activă parte din creier nu este cea legată de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontală, care este implicată în luarea deciziilor.

După cum crede şi O’Conner, această regiune frontală monitorizează modul în care amintirile noastre sînt reluate.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load