Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CNOS, cu privire la suspendarea lui Serghei Tarnovschi

20 aug. 2016,, 12:35   Sport
3532 0

CNOS, cu privire la suspendarea lui Serghei Tarnovschi
Foto : rio2016.md

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv a transmis un nou comunicat cu privire la suspendarea a sportivului moldovean Serghei Tarnovschi, care a obţinutmedalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, la proba de canoe sprint, simplu, pe distanţa de 1000 m.


Vă prezentăm al doilea comunicat transmis de CNOS:

Pe data de 19 august, urmare a multiplelor adresări ale CNOS al Republicii Moldova, Federaţia Internaţională de Canoe (FIC) a prezentat actul oficial, datat cu 19 august, în baza căruia sportivul Serghei Tarnovschi nu a fost admis la startul competiţiei la proba de C-2 1000m.

FIC emite decizia de a suspenda temporar sportivul Serghei Tarnovschi de la competiţii în baza raportului de laborator emis pe data de 4 august 2016, care prezintă rezultatele analizei preluate pe data 8 iulie 2016. Raportul indică prezenţa în urina sportivului a substanţei GHRP-2, growth Hormone Relising Peptide – 2. Acest preparat face parte din lista substanţelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare şi se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală.

Aşa cum nici CNOS şi nici FN nu au primit până la această oră rezultatul oficial cu indicarea concentraţiei substanţei date în urina sportivului, o apreciere obiectivă şi imparţială a acestui rezultat nu este posibilă. În asemenea situaţie nu este exclusă o eventuală greşeală de laborator.

Din cele expuse decurge că în această decizie de suspendare provizorie a sportivului există un şir de neconformităţi şi abateri procedurale, care ridică suspiciuni şi o serie de întrebări :

– întâi de toate, cum se face că sportivului i s-a permis intrarea în competiţie la proba C-1 1000m, unde câştigă medalia de bronz, dacă din actele prezentate rezultă că Federaţia Internaţională de profil deţinea rezultatele testului încă din data de 04 august 2016. Dacă FN şi CNOS ar fi fost informaţi despre rezultatul testului pe data de 04 august, ar fi fost posibilă participarea dublului nostru la proba C-2 prin înscrierea în competiţie a sportivului Nuţa Oleg.

– este suspicios faptul că CNOS şi FN primesc notificarea oficială, de altfel incompletă, cu privire la suspendarea sportivului de la competiţia ulterioară cu doar opt ore înainte de start, adică la ora 1.00 noaptea în urma unui şir de solicitări insistente din partea CNOS, dar şi a CIO de a clarifica situaţia.

– decizia face referinţă la o presupusă utilizare a unui preparat de ultimă generaţie, extrem de costisitor şi care necesită condiţii de păstrare speciale şi sofisticate. Cel puţin din acest motiv, ne întrebăm cum putea sa ajungă acest preparat în probele prelevate de la sportiv?

În urma unei anchete de serviciu, au fost intervievate toate persoanele cu atribuţie la acest caz, inclusiv sportivii, antrenorul şi medicul echipei. Preparatul în cauză nu le este cunoscut şi niciodată nu a fost utilizat de către sportivi.

Având în vedere cele expuse, CNOS şi FN va solicita deschiderea probei B după primirea actului menţionat din partea Asociaţiei Mondiale Antidoping pentru a clarifica situaţia şi pentru a apăra onoarea sportivului. Orice expunere pe marginea descalificării sportivului este la această etapă timpurie si nefondată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?