Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Directorul AIPA : Datoriile pentru compensaţiile fermierilor vor fi achitate în curînd

19 aug. 2016,, 08:45   Economie
4227 1
Директор AIPA : Долги по компенсациям перед фермерами вскоре погасят
Foto: noi.md

Datoriile pentru compensaţiile fermierilor pentru anii precedenţi vor fi achitate în viitorul apropiat.


Despre aceasta a spus directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Briceni.

El a menţionat că "ordinele de plată au fost expediate către Trezoreria de Stat, iar în timpul apropiat banii vor ajunge pe conturile beneficiarilor".

Ciubuc a mai spus că, de la data de 5august, când s-a dat startul procedurii de recepţionare a cererilor de sprijin pentru anul 2016, în cadrul AIPA au fost recepţionate circa 700 de dosare de subvenţionare.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a răspuns la întrebările referitoare la pagubele în urma îngheţurilor de la sfârşitul lunii aprilie, în urma cărora au avut de suferit livezile din nordul republicii.

El a spus că în cadrul Ministerului au fost create comisii, cu participarea reprezentanţilor Departamentului Situaţiilor Excepţionale şi ai direcţiilor agricole din teritoriu, care s-au deplasat la faţa locului şi au inspectat livezile. Constatările comisiilor au fost aduse la cunoştinţa conducerii Guvernului şi Departamentului Situaţiilor Excepţionale, iar în timpul apropiat urmează să aibă loc o şedinţă în cadrul căreia se va decide referitor la măsurile de sprijin care vor fi întreprinse.

Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Alexandru Slusari, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că soluţionarea problemelor este tergiversată.

În opinia sa, "cei de la Guvern se ocupă de "ping-pongul birocratic", transmiţând documentele şi rapoartele de la o instituţie la alta".

"Pentru soluţionarea problemelor poate fi acordată o asistenţă financiară, pot fi eliberate certificate de forţă majoră sau pot fi acordate facilităţi pentru horticultori, însă Guvernul încă nu a găsit o soluţie, deşi suntem deja la mijloc de august", a spus el.

Preşedintele "UniAgroProtect" a subliniat că fermierii se află într-o situaţie complicată, au rămas fără roadă şi sînt nevoiţi să caute bani pentru a achita datoriile la bănci.

Anterior, pe 27 mai, la şedinţa conducerii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare cu reprezentanţii asociaţiilor agricole, ministrul a promis că până la începutul lui iulie Guvernul va lua o hotărîre privind susţinerea fermierilor care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale.

În urma îngheţurilor din 27-28 aprilie, au avut de suferit sute de hectare de livezi de mere, prune şi cireşe din nordul republicii. Îngheţurile au afectat raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa şi Rîşcani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?