Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ce prevăd principiile fundamentale ale noului cod de conduită etică a vameșilor

18 aug. 2016,, 12:22   Societate
3430 1

В чем заключаются фундаментальные принципы нового Кодекса этики для таможенников?
Foto: noi.md

La ședința recentă a Guvernului a fost aprobat un nou cod de conduită etică a colaboratorului vamal.


Ministerul Finanțelor afirmă că acesta a fost elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei naționale anticorupție pentru anii 2011-2015, adoptată de Parlament în anul 2014, și va veni să substituie codul existent, adoptat de Guvern în anul 2009.

În codul nou aprobat sînt 19 puncte și tot 19 puncte sînt și în codul existent.

Ambele coduri au fost elaborate cu referire la unul și același articol din Legea serviciului în organele vamale, care prevede că angajații vamali vor respecta prevederile Codului de conduită al colaboratorului vamal și care nu are nimic comun cu obligativitatea Guvernului de a emite un oarecare document. Ar fi fost mai corect să se dea referință la alt articol, care prevede că legislaţia privind serviciul în organele vamale este formată din Constituţie, Codul vamal, Legea serviciului în organele vamale şi din alte acte normative care reglementează exercitarea serviciului.

În linii generale, noul cod nu prea se deosebește de cel precedent. Doar că în lista priorităților (nouă la număr) pentru angajații vamali vin unele schimbări. Principiul de echitate, care era primul, este omis și pe prim plan vin legalitatea, profesionalismul și calitatea serviciului.

Un alt moment principial este faptul că după afirmația din preambulul Codului precum că acesta stabilește principiile fundamentale de etică, în tot textul nu este descifrat ce anume trebuie să îndeplinească un angajat vamal pentru a asigura executarea principiilor FUNDAMENTALE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?