X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Pentru ce expresie va introduce Varşovia o pedeapsă de pînă la trei ani de închisoare

17 aug. 2016,, 20:00   Externe
5122 3

В Польше за высказывание "польский концлагерь" можно будет получить три года тюрьмы
Foto: evz.ro

În virtutea unui amendament legislativ adoptat marţi de guvernul conservator, Varşovia va introduce o pedeapsă de pînă la trei ani de închisoare pentru folosirea expresiei "lagăre poloneze" referitoare la lagărele de concentrare fasciste din Polonia, informează agenţia de presă AFP.


Expresia "lagăre poloneze" este folosită uneori de mass-media şi de oameni politici străini cu privire la lagărele de concentrare instalate de Germania fascistă în Polonia ocupată. Autorităţile poloneze cer sistematic rectificarea acesteia și cer penalizarea formulei jignitoare:

"Noile dispoziţii penalizează aceste formule jignitoare, care dăunează imaginii Poloniei", se spune într-un comunicat al guvernului polonez.

"Polonezilor le fierbe sîngele atunci cînd citesc, inclusiv în mass-media din Germania, că existau 'lagăre de concentrare poloneze'", a declarat ministrul justiţiei al Poloniei, Zbigniew Ziobro.

Pedeapsa de trei ani de închisoare fermă va fi dată pentru "o atribuire publică - în pofida evidenţelor - naţiunii sau statului polonez a faptului că ar fi fost coresponsabil" de crimele celui de-al III-lea Reich, potrivit proiectului de lege.

Polonia îşi propune, de asemenea, să poată reclama în faţa justiţiei, prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale care s-ar constitui parte civilă, "importante sume daune şi interese".

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de cele două camere ale Parlamentului şi semnat de preşedintele Poloniei, ceea ce nu ar trebui să pună probleme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?