X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Agricultorii aşteaptă intervenţiile statului pe piaţa de cereale

15 aug. 2016,, 16:45   Economie
4130 1
Государство закупает пшеницу по цене разорения её производителей
Foto: noi.md

Subvenţiile agricultorilor din Moldova nici nu se compară cu cele care se aplică în ale ţări, de exemplu, în Uniunea Europeană, consideră preşedintele Uniunii Republicane "Uniagroprotect", Alexandru Slusari.


Solicitat de corespondentul INFOTAG, el a spus că în nicio ţară din UE agricultura nu este considerată un business obişnuit şi din acest motiv faţă de această ramură nu sînt aplicate pe deplin legile pieţei.

"O situaţie similară s-a creat şi în Rusia şi în Ucraina, însă acolo sînt mai puţine instrumente de susţinere a agricultorilor", a remarcat Slusari.

El a numit cinci tipuri de susţinere a sectorului agrar în ţările europene, evidenţiind două dintre ele, numite indirecte: taxele vamale mari la importul de produse agricole şi metodele netarifare de limitare a importului, cînd sînt introduse cerinţe înalte faţă de importul certificat.

"Şi sînt trei metode de susţinere directă: subvenţiile, intervenţiile şi facilităţile fiscale. Subvenţiile medii în ţările UE sînt de circa 300 euro pentru un hectar. În Rusia, de exemplu, acestea constituie 60 euro. În Moldova subvenţiile sînt de mai puţin de 15 euro", a spus Slusari.

El a explicat că, în cazul intervenţiilor, statul cumpără cîteva tipuri de produse agricole, de regulă, grîu alimentar şi porumb în mărime de circa 10% din volumul total al producţiei, însă doar în anii cînd costul de piaţă este mic şi fermierii riscă să se ruineze.

"În anii cînd în ţară e secetă şi preţurile la producţie se ridică brusc, statul vinde întreprinderilor din industria alimentară şi celor din sfera zootehnică grîul sau porumbul la un preţ mai mic, cu scopul de a nu admite creşterea bruscă a preţurilor la pîine, lapte şi carne", a menţionat preşedintele "Uniagroprotect", care este cea mai mare asociaţie de agricultori din Republica Moldova.

Slusari este convins că, dacă în Moldova într-adevăr se vrea dezvoltarea agriculturii şi salvarea satelor, atunci conducerea trebuie să implementeze aceleaşi măsuri de susţinere a fermierilor care există în alte ţări.

"Şi mai ales din statele cu care Moldova concurează", a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?