Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Niciun fermier nu a solicitat autorizație pentru a putea importa motorină

12 aug. 2016,, 13:05   Business
1947 0

Foto: unimedia.info

Deşi au trecut mai bine de patru luni de când producătorii agricoli din Republica Moldova pot obţine dreptul să efectueze direct importul de motorină, „utilizată nemijlocit în activitatea agrară”, niciun fermier nu s-a încumetat să o facă.


Aşa arată datele oficiale de pe pagina web a Agenție Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), confirmate şi de conducerea instituţiei.

"Nu am primit nicio cerere pentru obţinerea autorizației de import a motorinei", a declarat Sergiu Ciobanu, directorul ANRE.

Motivele unei astfel situaţii rămân neclare, dar ar putea fi şi ieftinirea motorinei pe piaţa locală, cât şi condiţiile aspre pe care trebuie să le îndeplinească solicitaţii pentru a obţine acest drept, scrie mold-street.com.

Aminitim că la finele anului trecut Parlamentul a votat un proiect de lege ce prevede acordarea dreptului producătorilor agricoli de a importa motorină pentru consum propriu, care era apreciat de autori drept o "liberalizare a importului de produse petroliere de către producătorii agricoli, fără achitarea taxelor pentru licenţă".

Ulterior în luna martie 2016, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat prin ordin norma de consum a motorinei pentru un hectar de teren agricol pentru un ciclu tehnologic.

Norma de consum în condiţiile aplicării tehnologiei standarde a fost stabilită în mărime de 110,96 litri pentru un hectar, în cadrul unui ciclu tehnologic.

Potrivit Ministerul Agriculturii, metodologia şi norma de consum a motorinei au fost examinate în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea părţilor interesate: reprezentaţi ai asociaţiilor agricole, instituţiilor de profil şi producători agricoli.

Pentru a putea începe importul de motorină fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând trebuie să obţină autorizația de import a motorinei, care se eliberează de către ANRE.

Aceasta este eliberată în baza cererii cu anexarea copiei de pe certificatul de înregistrare de stat al producătorului agricol, a documentelor ce atestă forma de deţinere a terenurilor agricole și forma de deţinere a depozitelor de păstrare a motorinei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?