Cer anchetă internațională în dosarul „furtului miliardului”

Cer anchetă internațională în dosarul „furtului miliardului”
Foto: deschide.md

Reprezentanții societății civile au lansat un apel public prin care cer iniţierea unei investigaţii internaţionale a fraudei financiar-bancare şi a spălărilor de bani în Republica Moldova, notează Noi.md.


Potrivit semnatarilor declarației, autorităţile moldoveneşti nu sînt interesate într-o investigaţie obiectivă a acestui furt, întrucît există suspiciunea că au tangențe cu acest caz. Aceștia au argumentat că schema furtului din sistemul bancar s-a derulat prin cîteva jurisdicţii, inclusiv cu implicarea cetăţenilor SUA şi ai ţărilor membre UE.

Reprezentanții societății civile se arată indignați că demnitarii de stat care au închis ochii la schemele de furt nu au fost suspendaţi din funcţii, și nici trași la răspundere. Aceștia au amintit că perioada de investigare acoperită de auditul companiei „Kroll” a fost limitată, lăsînd deliberat în afara auditului perioada cînd schema furtului a fost concepută şi demarată. Totodată, spun aceștia, mai multe persoane avizate în fraudele din sistemul bancar au fost ameninţate, au dispărut sau au decedat în condiţii suspecte.

”Cerem o investigaţie internaţională cu implicarea organelor de urmărire penală ale SUA şi ţărilor UE, precum şi a instituţiilor internaţionale Interpol, Europol, OLAF şi altele”, se arată în declarația semnată de 18 ONG-uri.
Printre semnatari se regăsește Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Resurse Juridice, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, IDIS „Viitorul”, Transparency International – Moldova, Institutul de Politici Publice.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load