Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Producătorii de cereale anunță proteste (VIDEO)

8 aug. 2016,, 12:57   Economie
3366 0

Foto: noi.md

Producătorii de grîu și orz din Republica Moldova avertizează autoritățile că vor declanșa proteste, dacă nu vor interveni în soluționarea problemei prețurilor reduse la cereale, notează Noi.md.


Potrivit lui Alexandru Slusari, președintele Asociației Fermierilor „Uniagroprotect”, din cauza unor înțelegeri de cartel, prețul actual de achiziție la grîu și orz este redus artificial, față de costurile din țările vecine. Slusari afirmă că în majoritatea raioanelor din țară, la moment, prețul la grîu nu depășește 2,20 lei/kilogramul, în timp ce, în România și Ucraina, acesta oscilează între 3, 00 și 3,30 lei.

„Intermediarii încearcă să procure grîul la un preț nejustificat, la un preț mai mic decît cel din țările vecine, și, prin aceasta să ia toată smîntîna. Venim cu un mesaj către autorități - dacă această tendință în următoarele două săptămîni nu se va schimba, măcar o majorare cu 5, 10 bănuți, iar aceste prețuri reduse nejustificat vor rămîne, altceva decît să chemăm producătorii la proteste, nu ne rămîne să facem”, a relatat astăzi Alexandru Slusari.

Fermierii afirmă că au sesizat atît Consiliul Concurenței, cît și Ministerul Agriculturii în această problemă, dar fără succes. „Consiliul Concurenței este organul principal care trebuie să adopte măsuri, să intervină și să vadă dacă nu există un acord de cartel. Vicedirectorul Consiliului ne-a confirmat că s-a autosesizat, dar trebuie să facă un studiu să analizeze pînă în decembrie problema”, a spus Slusari.

„Anul acesta am o calitate înaltă la grîu, deoarece am făcut investiții destul de serioase. În condițiile de astăzi, e posibil oare să-mi acopăr cheltuielile și să activez mai departe? Nu! Nu-mi permit nici să achit munca oamenilor la justa valoare. Prețurile de achiziție trebuie majorate!”, a spus la rîndul său președintele Asociației producătorilor de cereale din Moldova, Nicanor Buzavoi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?