Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

O nouă dată de prezentare a datelor Recensămîntului din 2014 (VIDEO)

5 aug. 2016,, 13:03   Societate
3273 3

O nouă dată de prezentare a datelor Recensămîntului din 2014
Foto: cetatenie.ro

După doi ani de la efectuarea Recensămîntului Populației și Locuințelor Republicii Moldova, au fost procesate abia 57,6% din numărul total de chestionare.

Datele oficiale ale acestuia urmează a fi prezentate în martie 2017, este anunțul făcut de către directorul general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, transmite Noi.md.

Procesarea datelor din chestionare a început abia anul acesta, în luna aprilie, din cauza lipsei de finanțare, a mai declarat Vitalie Valcov. Pînă acum a fost finalizată procesarea pentru 12 raioane și municipiile Bălți și Chișinău.

„Din lipsă de finanțe, sistemul automatizat de prelucrare a datelor, prin metoda scanării nu a fost elaborat. Nefiind alocate sursele necesare, procesul de prelucrare s-a stopat, fiind în stagnare de circa un an și jumătate”, a menționat Vitalei Valcov.

Zilnic, circa 200 de operatori introduc datele din circa 21 mii de chestionare. Potrivit sursei citate, introducerea datelor este efectuată în mod securizat, astfel încît nimeni să nu aibă acces la aceste adate, înainte de finalizarea întregului proces. În total sînt 4,2 milioane de chestionare, dar acestea nu reprezintă numărul populației.

În premieră în Moldova a fost efectuată o anchetă de control, ceea ce înseamnă o recenzare repetată pe un eșantion reprezentativ selectat aleatoriu. Această anchetă a fost efectuată pentru a oferi o estimare a ratei de acoperire și posibilitatea efectuării unor îmbunătățiri procedurale și conceptuale în cadrul recensămintelor viitoare. Ancheta s-a desfășurat în perioada 16-30 iunie 2014.

Potrivit expertului internațional, Anwar Ahmed Farhan, situația creată în Republica Moldova în legătură cu recensămîntul, și anume tărăgănarea publicării datelor, ar fi un proces normal, întîlnit și în alte state. „Recensămîntul în orice țară se efectuează o dată al zece ani și prevede un proces destul de complicat. Este necesar un buget destul de complex, un număr mare de persoane implicate”, a menționat Anwar Ahmed Farhan.

Vitalie Valcov a mai anunțat astăzi că următorul recensămînt ar trebui efectuat în anul 2020, dar se va cere ca acesta să aibă loc în anul 2021.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?