Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Filip: Conceptul privind crearea unui sistem de pensii echitabil a fost elaborat (VIDEO)

3 aug. 2016,, 14:50   Politică
7331 3
Филип: Концепция по созданию справедливой пенсионной системы готова
Foto: noi.md

Guvernul a elaborat conceptul sistemului de pensii care va contribui la asigurarea pensionarilor cu venituri stabile și echitabile.


Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul ședinței Guvernului din 3 august. Șeful Cabinetului de miniștri a calificat drept semnificative problemele existente în sistemul de pensii, relatează NOI.md.

Potrivit lui Filip, conceptul elaborat nu este definitiv. „Avem probleme în sistemul de pensii. Sperăm să le soluționăm în viitorul cel mai apropiat. Trebuie să ajungem Către ianuarie 2017 către ianuarie 2017 cu un sistem de pensii reformat. Îndemn reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cei ai Casei Naționale de Asigurări Sociale, sindicatelor, patronatelor, partenerilor de dezvoltare să participe la acest proces. Nu va fi ușor, trebuie să asigurăm cetățenilor pensii la nivel cuvenit și să modernizăm legislația”, a menționat Filip.

Conceptul de reformare a sistemului de pensii prevede reducerea inechităților în rîndul beneficiarilor de pensii, crearea unui sistem de pensii atractiv cu asigurarea unui model de administrare transparent și eficient. De asemenea se mai propune să se majoreze mărimea pensiilor nu numai prin indexări, dar și prin crearea unui mecanism de asigurare a pensionarilor cu venituri stabile, inclusiv prin intermediul instituirii pensiei de bază.


Critica în adresa sistemului de pensii a devenit mai frecventă după indexarea pensiilor începînd cu 1 aprilie. Atunci Guvernul a indexat pensiile cu 10,1 la sută. Totodată, pensionarii s-au plîns pe reducerea simțitoare a veniturilor. Drept răspuns Ministerul de resort a ieșit cu propunerea de a introduce pensia de bază. În opinia autorilor inițiativei, acest lucru va permite recuperarea pierderilor tuturor pensionarilor, cu excepția celor care iese la pensie în condiții facilitare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?