Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sistemul de pensii al Moldovei va fi reformat, pentru a pune accent pe echitatea socială

3 aug. 2016,, 12:17   Societate
3349 1
Пенсионная система реформирована в целях социальной справедливости
Foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a aprobat conceptul de reformă a sistemului actual de pensii.


Potrivit Agenţiei INFOTAG cu referire la Serviciul de presă al Guvernului, premierul a semnat o decizie în acest sens.

Potrivit lui, "acesta este un proces de schimbare complex, care va pune accent pe echitatea socială".

Premierul a avut o serie de consultări cu membrii grupului de lucru pentru elaborarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova. Din componenţa acestuia fac parte reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai partenerilor de dezvoltare, ai sectorului asociativ, precum şi experţi în domeniu.

El a solicitat Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei să continue consultările şi să elaboreze legislaţia necesară reformei, astfel încît aceasta să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

În opinia prim-ministrului, statul trebuie să le garanteze cetăţenilor dreptul la un trai decent la bătrîneţe şi să excludă inechităţile sociale dintre diferite categorii de beneficiari de pensii.

"Noi am demarat în ultimele şase luni reforme importante pentru Republica Moldova în mai multe domenii. Cele mai multe se regăsesc în Foaia de Parcurs. Dar trebuie să ţinem cont că aceste reforme trebuie să fie suportabile şi echitabile, mai ales, pentru categoriile social vulnerabile. Nu facem experimente pe oameni, ci legi bune pentru oameni", susţine Pavel Filip.

Membrii Guvernului consideră că nivelul pensiei, pentru toţi cetăţeni, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuţiilor achitate. Grupul de lucru a apreciat că nu este echitabil ca pensia unor categorii să constituie 75% din salariul mediu, pe cînd marea majoritate a pensionarilor au această rată de înlocuire de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sînt 680 mii de pensionari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?