Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Urechean: O jumătate din țara noastră este duty free

2 aug. 2016,, 01:23   Politică
7365 6

Foto: independent.md

Serafim Urechean, în cadrul ultimului raport pe care l-a audiat în calitate de Președinte al Curții de Conturi, a criticat dur politica statului care oferă facilități de miliarde de lei pentru duty free-urile din țară care duc la diminuarea acumulărilor la bugetul de stat.


Curtea de Conturi a Republicii Moldova a realizat auditul de conformitate al sistemului facilităților fiscale și vamale, avînd ca scop evaluarea conformității și eficienței sistemului facilităților fiscale și vamale.

Auditorii au constatat faptul că facilitățile fiscale acordate magazinelor duty free s-au majorat de la 244,6 milioane lei în 2011, pînă la 904 milioane lei în 2015.

În prezent pe teritoriul țării noastre există 23 de magazine duty free, dintre care 19 la ieșirea din țară, 3 la intrarea în țară și unul pentru deservirea corpului diplomatic.

Modificarea codului vamal au permis începînd cu 13 ianuarie 2012 amplasarea punctelor duty free înaintea punctului de control al pașapoartelor în zona intrării pe teritoriul R. Moldova, iar această situație nu se regăsește în practica țărilor europene. Potrivit auditorilor această prevedere încalcă principiul echității fiscale, fiindcă Între aceste magazine și cele din interiorul țării nu există nici o deosebire în afara scutirii de impozite și taxe.

„În loc de Aeroport Chișinău poți să scrii duty free Chișinău, nici nu știi unde ai nimerit acolo. Acelea de la hotar cu raioanele din stînga Nistrului ajung deja la un miliard de lei înlesniri. Ce cîștigă Ungureau Ion din duty free? Dece romînii le-au lichidat, dar la noi o jumătate de țară este duty free? De ce jocurile de noroc sînt atît de populare, de ce lise acordă facilități de 85 milioane de lei pentru anul trecut?

Este necesar ca Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Vama și toate celelalte structuri care au tangențe cu acest domeniu de activitate să-și îndeplinească obligațiunile la justa valoare. Aceasta ar fi plusvaloare în bugetul statului și ar contribui la eficientizarea activității în domeniul economico-financiar. Dacă toți fură și nimeni nu are acces de cine cum fură în acest domeniu. Fraților, opriți-vă!” a remarcat Serafim Urechean la ultima ședință în funcția de Președinte al Curții de Conturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?