Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cît costă viața omului în Moldova?

30 iul. 2016,, 14:00   Societate
18032 11
Foto: mail.md

Victor Surugiu

La redacția Noi.md, s-a adresat cititoarea Olesea Constantinova, care a relatat despre faptul cum corup neînsuflețit al tatălui ei a stat la morgă aproape trei luni, timp în care organele de drept nu au acționat și nici nu au dorit să elucideze acest caz fără precedent, pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați.


Olesea a efectuat propria investigație, în cadrul căreia a depistat un șir de încălcări de către organelor de drept, precum și un șir de lucruri inexplicabile, ce nu se supun logicii.

Însă aceste „artefacte” nu au trezit interesul procurorilor, ocupați, se pare, cu dosare penale cu o rezonanță mai mare. Dar tăcerea organelor de drept nu doar încalcă drepturile cetățenilor, dar și deschide calea spre asemenea ilegalități pe viitor.

Oamenii – principala bogăție?

Putem discuta mult timp despre ierarhia importanței diferitor sarcini ale statului civilizat. Însă e puțin probabil că cineva va contesta faptul că în orice condiții, viața omului trebuie să prevaleze.

Nu trebuie să uităm nici că majoritatea cetățenilor achită regulat impozitele, contribuțiile pentru asigurarea obligatorie în medicină, la fondul social etc. Și respectiv, are dreptul la obținerea la timp a asistenței sociale și medicale, la asigurarea și protecția drepturilor și libertăților omului de către organele de drept.

Însă este evident că frazele răspîndite pe larg – „oamenii sînt principala bogăție” - nu sînt din realitatea moldovenească. În țara noastră viața unui om, din toate punctele de vedere, nu este apreciată. Mai exact, e prezentă în lozincile politice, iar în practică noi ne confruntăm la fiecare pas cu cazuri, cînd oamenii, ajunși în situații complicate, nu pot conta pe ajutorul sau sprijinul structurilor competente ale statului.

După un șir de adresări către persoanele cu funcții de răspundere, cititoarea NOI.md Olesea Constantinova, care a trăit o tragedie personală în legătură cu moartea tatălui său, a ajuns la concluzia că viața omului în Moldova nu costă absolut nimic.

Trei luni de căutări

Veteranul fotbalului moldovenesc Vladimir Constantinov a murit pe 3 ianuarie 2016, în spitalul nr.3 din Chișinău, la vîrsta de 62 de ani, însă a fost îngropat abia pe 22 martie. Numele și alte date de identificare ale pacientului mort erau cunoscute din start: documentele de identitate și buletinul de pensionar erau la el. Circumstanțele însă au fost de așa natură, încît rudele apropiate nu știau nimic despre moartea lui Constantinov și nici unde se află acesta.

În asemenea situații, în operațiunea de căutare se includ organele de interne. Însă după familiarizarea cu acest caz devine clar că căutarea rudelor sau reprezentanților legali ai pensionarului era pentru polițiști doar o formalitate.

Olesea a găsit, cel puțin, doi martori, care le-au comunicat polițiștilor despre faptul că decedatul are o fiică și chiar le-au comunicat și adresa. Totodată, această informație este accesibilă în toate bazele de date, la care oamenii legii au acces. Apropo, chiar și după ce poliția a autorizat înmormîntarea din contul statului, corpul bărbatului continua să se afle la morgă.

La solicitarea NOI.md, surse din cadrul Centrului de medicină legală al Ministerului Sănătății au comunicat că după stabilirea cauzei decesului, perioada de păstrare a cadavrului la morgă este limitată. În această situație, rudele sau reprezentanții legali ai decedatului sînt anunțați despre tragedie, pentru ca ei să-l poată înhuma.

Dacă datele despre rude sau reprezentanți nu sînt cunoscute, atunci căutările sînt efectuate de către organele de interne împreună cu alte structuri. În cazurile în care nu aceștia nu reușesc să le găsească, morga perfectează documentele ca pentru un cadavru nesolicitat. Dacă cadavrul se află în morga medicinii legale, atunci acesta se poate afla acolo atîta timp, cît este necesar pentru efectuarea expertizei medicale și eliberarea cadavrului rudelor.

„Nimeni nici nu și-a prezentat măcar scuze!”

În aprilie 2016, Olesea Constantinova a scris o plîngere la Procuratura orașului Chișinău, enumerînd toate încălcările, faptele de neglijență și inactivitate. Însă pînă în prezent nu a primit vreun răspuns clar. Potrivit ei, în urma ultimei vizite la Procuratură în iulie 2016, ei i s-a dat de înțeles că acest caz nu va fi pus pe rol, iar elucidarea acestui incident, sub diferite pretexte, se tergiversează și se mușamalizează.

Cititoarea, care pînă în prezent se află într-o stare de stres psihologic puternic, este indignată inacțiunea organelor de drept și de faptul că este nevoită să-și cerșească dreptul ei legal, protejat de Constituție. Ea spune că s-a confruntat cu o indiferență inumană din partea funcționarilor față de situația ei.

„Pînă în prezent, nimeni nu a fost tras la răspundere, nimeni nu este pedepsit, spune Olesea Constantinova. Nimeni măcar nu și-a prezentat scuze! Pînă în prezent nimeni nu a răspuns în ce temei am fost lipsită de dreptul mei legal, uman și creștinesc de a-l înhuma pe tatăl său omenește, dar nu într-un sicriu!

Din vina angajaților poliției, corpul tatălui meu a stat la morgă, ca nesolicitat, aproape trei luni! Fapt ce a condus la o stare de putrefacție avansată. Aflîndu-mă la morgă la procedura de identificare, eu am suferit un stres emoțional profund, care a condus la înrăutățirea sănătății mele. Din luna martie sînt în concediu medical, încercînd să mă restabilesc după cele suferite în ultimul timp. Eu abia am supraviețuit după acest caz.

Eu nu pot înțelege cum e posibil acest lucru?! Într-un stat civilizat, ce tinde spre Europa, cadavrele stau cu lunile la morgă. Iar oamenii, a căror obligație directă este că caute rudele, îndeplinindu-și funcțiile de serviciu, scuipă pe tot. Ce se întîmplă?! Oare Legea nu este una pentru toți?”.

„Mafia apartamentelor” e vie?

Între timp, în opinia juriștilor, există cel puțin cîteva momente, ce necesită răspuns cu intervenția structurilor de drept. Și în aceste cazuri tăcerea oamenilor legii nu doar încalcă drepturile unui cetățean concret, dar și deschide calea spre asemenea fărădelegi pe viitor. Surse din cadrul Uniunii avocaților RM au menționat că reacția tardivă la încălcarea legii este echivalentă cu lipsa supravegherii procurorului asupra executării acesteia.

În afara neglijenței evidente a obligațiilor de serviciu din partea angajaților poliției, există și alte circumstanțe, care într-un stat civilizat nu poate să rămînă în afara supravegherii procurorilor. Este destul de suspect faptul că originalul certificatului de deces într-un singur exemplar a fost eliberat cititoarei noastre pe 21 martie 2016, iar tatăl el a fost scor de la evidență din apartamentul său cu cîteva zile mai devreme. Drept temei pentru modificarea documentelor de scoatere de la evidență figurează certificatul de deces, care, precum s-a constatat, la acel moment încă nu era perfectat și eliberat.

Înseamnă oare toate acestea că la Chișinău pînă în prezent activează „mafia apartamentelor”, ce se ocupă cu escrocherii pe piața imobiliară? Anterior, în sintezele poliției figurau episoade cînd apartamentele pensionarilor solitari decedați erau înstrăinate prin falsificarea diferitor documente, inclusiv testamente, contracte de vînzare-cumpărare, certificatelor de deces, certificare de la organele cadastrale, etc.

De regulă, în asemenea cazuri, în rolul de informatori erau angajații poliției sau ai organelor locative, care găseau apartamentele potrivite și comunicau despre ele complicilor lor. Unii experți consideră că aceasta e o afacere bine pusă la punct, care a funcționat cu succes în perioada 1990-2000, și care se mai practică și în prezent. Organele de drept ar putea stabili dacă și în cazul dat există probabilitatea pregătirii unei asemenea scheme și depistarea potențialilor participanți la această fraudă. Dacă vor dori, desigur …

Lăsarea fără ajutor – e o infracțiune

Mai mult, Olesea Constantinova comunică despre două persoane fizice, care l-au lăsat pe tatăl ei neajutorat pe podea, la ei în casă, timp de cîteva zile. Potrivit ei, dacă ei ar fi chemat imediat ambulanța, atunci bărbatul putea fi salvat. Elucidarea situației și audierea martorilor este obligația organelor de drept. Este exclusiv de competența lor să stabilească semnele unei asemenea infracțiuni, ca lăsarea în pericol.

Potrivit avocaților, în Moldova este prevăzută răspundere penală pentru lăsarea intenționată fără ajutor a persoanei aflate în pericol de viață și lipsit de posibilitatea de a se proteja din diferite cauze, inclusiv, din cauza bătrîneții, bolii sau din cauza incapacității fizice. Dacă omul știa despre pericol și avea posibilitatea de a-i acorda ajutor, atunci acesta riscă o amendă de pînă la 4 mii de lei.

Ca alternativă este prevăzută munca neremunerată în folosul societății de la 180 pînă la 240 de ore sau privarea de libertate pe un termen de pînă la 2 ani. Dacă în rezultatul lăsării fără ajutor, victima a decedat, sau i-a fost prejudiciată grav sănătatea, atunci termenul de închisoare poate fi pînă la 4 ani. Avocații menționează că la calificarea și cercetarea acestor acțiuni, deseori, apar probleme, ceea ce nu-i eliberează pe oamenii legii de obligația de a reacționa la plîngeri.

„Îndepărtarea” de lege

„Dacă vina persoanelor cu funcții de răspundere va fi confirmată în cadrul procedurii penale, atunci reclamanta va avea dreptul să ceară recompensă, comentează unul dintre experții noștri. Însă, din păcate, în asemenea situații, rusele celor decedați în Moldova, de regulă, nu obțin aproape nimic. În realitate, viața omului în țara noastră este apreciată foarte puțin. Compensațiile pentru o persoană care și-a rupt o mînă, un picior, coastele, pot fi mai mari decît cele achitate în cazul decesului victimei”.

Potrivit avocaților, în practică deseori aparte și întrebarea răspunderii financiare a persoanei care a cauzat daune vieții și sănătății altei persoane.
În codul civil există multe cuvinte corecte despre faptul cum trebuie compensate aceste daune. Astfel, se prevede că dauna, cauzată persoanei trebuie achitate în măsură deplină de către persoana vinovată.

Mai departe se explică această noțiune: ce înseamnă „dauna completă”. Astfel, în cazul morții victimei, persoanele, care au dreptul la compensație, li se compensează dauna sub formă de salariu, de venit al celui decedat. În venituri se includ și pensia, primită în timpul vieții și alte plăți similare. În unele cazuri, mărimea compensației poate fi majorată, sau chiar poate fi înaintate cererea privind compensarea daunelor morale.

Însă prevederile legale și aplicarea lor, deseori, sînt fac parte din diferite categorii ale realității moldovenești. Această „îndepărtare” de prevederile legii, cu care se confruntă cetățenii în cazul adresării la persoanele cu funcții de răspundere, nu contribuie deloc la o îmbunătățirea imaginii justiției naționale.

Cititoarea care s-a adresat la NOI.md, totuși, speră că acest caz fără precedent nu va rămîne în afara atenției organelor competente, care sînt abilitate să întreprindă măsuri pentru restabilirea dreptății și tragerii la răspundere a celor vinovați. La momentul publicării materialului noi nu am reușit să obținem comentariul conducerii procuraturii capitalei, însă redacția noastră este gata să revină la acest subiect, dacă instituția va veni cu explicații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?