Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Spicherul Sovietului Suprem: Transnistria refuză orice statut în componenţa Moldovei

29 iul. 2016,, 13:20   Politică
9622 25
Спикер Верховного совета Приднестровья: Мы отказываемся от любого статуса в составе Молдовы
Foto: novostipmr.com

Transnistria din start refuză orice statut în componenţa Moldovei, asupra căruia insistă preşedintele OSCE, Frank-Walter Steinmeier.


Despre aceasta a declarat ziarului rus "Независимая газета" (NG) preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselschi.

El a amintit că "statutul Transnistriei a fost definit la referendumul din 2006 – independenţă cu ulterioara aderare la Rusia".

"Transnistria nu se va întoarce în Moldova, cu atît mai mult că Chişinăul continuă presiunile, introducînd, pe lîngă export, interdicţie la importul transnistrean", a declarat el.

Totodată, autorităţile RM în ultima perioadă au intensificat acţiunile de elaborare a "statutului special pentru Transnistria în cadrul Moldovei unite şi indivizibile". Acest fapt a fost declarat atît în cadrul platformei parlamentare speciale, cît şi la Guvern.

Analistul politic al Fundaţiei Jamestown Vladimir Socor a subliniat pericolul statutului special pentru statalitatea Moldovei.

"Acordarea statutului special Transnistriei poate provoca o reacţie în lanţ pe teritoriul RM. Conducerea Găgăuziei, de repetate ori, public, a declarat că, dacă Transnistriei îi va fi acordat statut special, ea va solicita unul similar. Acum un an, majoritatea parlamentară din RM a votat în prima lectură proiectul legii privind statutul special pentru Taraclia. Cerinţe similare sînt posibile din partea Bălţiului", consideră el.

Potrivit lui Socor, dorinţa Transnistriei de a se rupe de Moldova este o urmare directă a influenţei Rusiei.

"Posibil, o parte din conducerea de la Tiraspol cu adevărat îşi doreşte divizarea definitivă de RM, dar politica Rusiei este orientată spre altceva. Politica FR în Transnistria, exact ca şi în Donbass, constă în ideea ca regiunile controlate de ruşi să revină în cadrul Moldovei şi Ucrainei. Deoarece în acest mod Rusia va obţine influenţă suplimentară în sistemul politic şi instituţional atît din Moldova, cît şi din Ucraina", a conchis politologul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?