Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Stepaniuc: Independenţa Moldovei moderne este principala realizare a poporului moldovenesc

27 iul. 2016,, 14:27   Politică
2905 4
Виктор Степанюк o главном достижении молдавского народа
Foto: noi.md

Independenţa statală a Moldovei moderne este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc în secolul XX, consideră liderul Partidului Popular Socialist din Moldova, fostul deputat al Parlamentului şi ex-vicepremierul Victor Stepaniuc.


Comentînd succesele şi eşecurile statutul timp de 25 de ani de la proclamarea independenţei, el a numit printre cele mai importante realizări adoptarea Declaraţiei de suveranitate în 1990, Declaraţiei de independenţă în 1991, aderarea Moldovei la ONU în 1992, adoptarea Constituţiei în 1994, Legea privind statutul special al Găgăuziei în 1994, aderarea Moldovei la Consiliul Europei în 1995 şi obţinerea Acordului privind regimul liberalizat de vize cu UE în 2014.

În opinia lui Stepaniuc, cea mai dezastruoasă a fost reformarea nereuşită a economiei.

"Nicăieri în CSI nu au fost asemenea reforme destructive în industrie şi agricultură. Comparativ cu anul 1990, astăzi, în republică (inclusiv Transnistria) funcţionează pînă la 29% din întreprinderile industriale, iar volumul producerii s-a redus de patru ori", a spus el.

Politicianul consideră că un eşec evident al clasei politice din Moldova a devenit incapacitatea de a face faţă separatismului şi unionismului, de a găsi compromisuri în privinţa problemelor interetnice şi lingvistice ale societăţii, de a proteja identitatea moldovenească a cetăţenilor.

În opinia lui, "clasa politică nu a conştientizat că Moldova, aflîndu-se într-o zonă de turbulenţă geopolitică, se află sub influenţa marilor state".

Fostul deputat a menţionat că în toţi anii de independenţă nu s-a reuşit crearea unui sistem politic durabil, care ar asigura funcţionalitatea şi responsabilitatea guvernării şi demnitarilor faţă de contribuabili.

"Într-un sfert de veac, de şapte ori s-a schimbat regimul de guvernare, ţara a avut 21 de guverne, de şapte ori au fost eşuate alegerile preşedintelui Moldovei. Este evident că, avînd asemenea instabilitate la putere, nu poţi moderniza ţara. În asemenea atmosferă clanurile oligarhice, birocraţia coruptă şi criminalii se simt în largul lor. Şi rezultatul nu se lasă aşteptat: zeci de miliarde dispar liber din sistemul bancar şi bugetul statului, şi în ochii întregii Europe sînt spălate miliarde de bani obţinuţi pe cale criminală", a spus el.

În opinia politicianului, Moldova, pentru asigurarea suveranităţii populare, necesită un organ executiv puternic, stabil, eficient şi responsabil.

"Acest lucru este posibil prin forma prezidenţială de conducere. Restul – educarea unor cetăţeni-patrioţi, dezvoltarea democraţiei, devenirea statului de drept, reanimarea economiei, acordul interetnic şi social – noi trebuie să le învăţăm în termeni scurţi", este convins el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?