Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Mijloacele materiale de probă se suplinesc și cu obiecte cu date informatice

27 iul. 2016,, 17:20   Societate
2377 0
Материальные средства доказывания дополняются объектами с цифровыми данными
Foto: tv7.md

La propunerea MAI, Guvernul a aprobat unele modificări și completări în Codul de procedură penală.


Completarea se bazează pe măsurile prevăzute în Planul național de măsuri pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE pentru anii 2014-2016, privind necesitatea ajustării cadrului legal de prevenire şi combatere a criminalităţii, inclusiv celei informatice.

Modificările se referă la art.118 «Cercetarea la faţa locului». Prevederile articolului respectiv, la noțiunea de mijloace materiale care servesc ca probă pentru stabilirea circumstanțelor infracțiunii, care au importanță pentru cauză, se completează și cu sistemele informatice sau suporturile de stocare a datelor informative.

Articolul respectiv se completează cu dreptul organului de urmărire penală de a efectua examinarea sistemelor informatice, precum și cu dreptul persoanei ce deține obiecte cu date informatice de a permite organului de urmărire penală să-și scotă copii de pe aceste obiecte informatice. În cazul necesității unei examinări, care va cere un timp mai îndelungat sau implicarea unui specialist în domeniu, obiectele cu date informatice pot fi ridicate pentru examinare la sediul organului de urmărire penală.

În așa mod, în Cod, în același articol, se va prevedea că, în caz de necesitate, organul de urmărire penală are dreptul să scoată copii de pe suporturile informatice, iar pe de altă parte și dreptul organului de urmărire penală să ridice obiectele cu date informatice pentru examinare la sediul organului de urmărire penală. În final, soarta suporturilor informatice va fi definită nu de posesorul suporturilor, care la momentul cercetării încă nu va avea statut de învinuit, ci de organul de urmărire penală, de anchetator. Iar aceasta deja seamănă a anarhie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?