X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Producătorii de cereale din Moldova, suspectați de înțelegere de cartel (DOC)

20 iul. 2016,, 16:35   Economie
3695 0
Производителей зерна в Молдове подозревают в картельном сговоре (ДОК)
Foto: noi.md

Pe piața de cereale se atestă o situație alarmantă în legătură cu reducerea artificială a prețurilor la grîu și orz, ceea ce duce la o diferență substanțială dintre prețurile la această materie primă în țările vecine, informează NOI.md.


Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, solicită să se atragă atenția Guvernului, regulatorilor pieței și opiniei publice asupra faptului că reducerea artificială a prețurilor la grîu și orz poate fi o consecință a înțelegerii de cartel între participanții la piață. Potrivit spuselor lui, producătorii de cereale sînt puși în condiții inegale cu concurenții străini și au fost constrînși să recurgă la înțelegere secretă.

Printre condițiile care puteau să-i îndemne pe agicultori să recurgă la înțelegere de cartel, Slusari nominalizează decapitalizarea sectorului agrar, numărul insuficient de depozite pentru păstrarea cerealelor, precum și datoriile neachitate de Guvern față de fermieri. „Între operatorii de grîu și orz de pe piața moldovenească există o înțelegere tacită pentru prevenirea concurenței, care duce la reducerea artificială a prețurilor de achiziție de la agricultorii autohtoni”, a specificat șeful „UniAgroProtect”.

În legătură cu aceasta, juriștii „UniAgroProtect” au adresat Consiliului Concurenței o scrisoare, solicitînd o anchetă internă în legătură cu posibila existență a înțelegerii de cartel.

Precizăm că prețul la grîu este de 2,2 lei/kg, iar la orz nu depășește 1,8 lei/kg. Totodată, în țările vecine – Ucraina și România – costul unui kilogram de grîu pornește de la 2,8 lei, iar de orz – de la 2,3 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?