Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Explicațiile Corinei Fusu după ce a fost mustrată de Urechean

20 iul. 2016,, 14:17   Politică
8011 7

Foto: noi.md

Ministrul Educației, Corina Fusu, a fost mustrată de către președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, pe motiv că nu s-a prezentat la ședința din 19 iulie și pentru faptul că Ministerul nu gestionează corect banii pentru implementarea proiectului „Reforma învățămîntului în Moldova” (PRIM), informează NOI.md.


La ședința CC în care trebuia să se discute raportul de audit al Ministerului Educației, Corina Fusu nu s-a prezentat, fapt ce l-a supărat pe Serafim Urechean: „Te strînge în spate cînd auzi unele declarații. Eu cine sînt? Eu am fost un simplu prim-ministru sau eu vreau să fiu președinte, că am pus trei camere de supraveghere la examenul de bacalaureat? Dar ce ai pus în traistă acelui copil cînd a plecat de la școală? Mă scuzați, dar este o replică la capitolul ignorării de către tovarășa Fusu a ședinței Curții de Conturi”, a replicat Urechean.
Potrivit studiului, Ministerul Educației a cheltuit doar 3,4 milioane de dolari dintre cele 14,3 milioane transferate din creditul oferit de Banca Mondială.

„Iresponsabilă, aș spune, conducerea acestui minister față de asimilarea măcar a acelor surse financiare care parvin în țară. Ce mai țipăm la fiecare cotitură că «n-avem bani, nu ne ajunge, să știți dumneavoastră etc.», dacă asimilăm doar 47%?! Eu sînt ferm convins că, dacă ar fi un om competent în fruntea acestui minister, i-ar trebui de zeci de ori mai multe surse financiare pentru reparație, amenajare dotări”, i-a reproșat Urechean Corinei Fusu.

Ministerul Educației, la scurt timp, a venit cu o reacție la aceste învinuiri. Potrivit acestora, de vină nu ar fi Corina Fusu, ci precedentul ministru, deoarece Fusu se află la guvernare din iulie 2015, iar PRIM a demarat în 2013.

„Deoarece sursele financiare nu sînt alocate în avans de Banca Mondială, pentru a demara lucrările de renovare a școlilor de circumscripție, a fost necesar ca Ministerul Educației să îndeplinească o serie de alți indicatori ai PRIM. Debursările pentru indicatorii realizați ar fi trebuit să constituie sursele ce vor fi direcționale pentru reabilitarea școlilor. Totuși, deși indicatorii sînt îndepliniți de Ministerul Educației, decide Ministerul Finanțelor unde să direcționeze fondurile debursate de Banca Mondială”, susține Ministerul Educației.

Totodată, reprezentanții instituției vizate afirmă că lansarea achizițiilor pentru renovarea școlilor de circumscripție se permite doar după aprobarea bugetului de stat pentru anul respectiv, iar perioada de desfășurare a tenderului durează 52 de zile. În anul 2015, bugetul de stat a fost aprobat la sfîrșitul lunii aprilie, fapt ce a tergiversat desfășurarea achizițiilor serviciilor de proiectare pentru școlile ce urmau să fie renovate.
„Bugetul pentru anul 2016 a fost aprobat abia la începutul lunii iulie și încă nu este publicat în Monitorul Oficial. Deoarece a fost stopată procedura de achiziții publice, Ministerul Educației a fost în imposibilitatea de a achiziționa lucrările de reparație în școli”, au adăugat cei de la Minister.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?