La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a adoptat azi o nouă hotărîre privind gestionarea mărcilor proprietate a statului pentru producția alcoolică.
Au fost aprobate: Lista mărcilor proprietate a statului pentru producția alcoolică – cu 53 de denumiri, și Lista mărcilor proprietate a statului pentru producția alcoolică pentru care nu se va realiza reînnoirea înregistrării – cu 44 de denumiri. În listă existentă pînă în prezent sînt incluse 73 de mărci de producție alcoolică, inclusiv: vinuri – 40, vinuri spumante - 4, divinuri - 5, băuturi alcoolice – 9, vinuri din mere – 9, votcă – 5 și logotipul «Barza Albă”.
Modificarea listei precedente și trecerea la adoptarea a două tipuri de liste a fost efectuată în conformitate cu recomandările Grupului de lucru interdepartamental, care a activat în conformitate cu ordinul Ministerului tocmai din aprilie 2014.
Ministerul a propus revizuirea listei existente pe motiv că în prezent sînt solicitate doar 28 de mărci (38%) din cele 73 înregistrate. Unele mărci au fost înregistrate de două ori sau înregistrate incorect. Și această statistică nesemnificativă are loc în pofida faptului că în Moldova activează 243 de producători de vinuri, 45 de producători de vinuri tari și 186 de vînzători angro de produse alcoolice.
Dacă e să examinăm denumirile de mărci ale produselor alcoolice înregistrate în calitate de marcă a statului, atunci constatăm că sînt niște denumiri puțin cunoscute în țară, cu atît mai mult în exterior – «Auriu», «Luceafăr», «Mugurel», «Plai», «Noroc», «Dnestrovskoie», «Poleana», «Strălucitor». E semnificativ faptul că în calitate de mărci moldovenești (!?) au fost înregistrate dеnumirile de votcă «Stolicinaia», «Starorusskaia», «Pșenicinaia» și «Польская». Din informația din Listele cu mărci de băuturi alcoolice se poate de aflat – despre denumiri, înregistrarea națională, înregistrarea internațională (doar 26 din 97) și despre clasificarea lor de la Nisa. Informații despre producători lipsesc completamente. Și dacă e să mai comparăm mărcile de stat cu cele deja recunoscute pe piața externă, atunci constatăm că niciuna dintre mărcile statului nu figurează ca recunoscută. Cu ce atunci se va lăuda și ce va proteja Ministerul Agriculturii?
În calitate de titular al mărcilor proprietate de stat, Ministerului Agriculturii îi revine să asigure și ulterior gestionarea mărcilor respective, în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de folosire a mărcilor proprietate a statului (hotărîrea Guvernului nr.852/2001).
La examinarea chestiunii în cauză Ministerul Agriculturii a dat asigurări că adoptarea noilor liste nu a necesitat alocări financiare (?), precum și că noua modalitate de evidență și gestionare a mărcilor proprietate de stat a producției alcoolice va fi mai eficientă.
это все конечно хорошо..но...куда реализовывать-то будете?! только не надо ля-ля про америку или европу. да купят для показухи пару ящиков..куда винодельческую продукцию девать будете? французам или немцам продавать?
Adăuga comentariu