Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Spre sfîrşitul lunii august din Moldova vor fi evacuate 360 tone de pesticide vechi

19 iul. 2016,, 08:45   Societate
2072 0
К концу августа из Молдовы вывезут 360 тонн старых пестицидов
Foto: youtube.com

Spre sfîrşitul lunii august din depozitul din satul Paşcani, raionul Criuleni, 360 tone de pesticide expirate vor fi evacuate şi transportate în Polonia pentru incinerare.


Transportarea pesticidelor are loc în cadrul proiectului regional FAO "Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiul sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor".

Peste 70 de tone de deşeuri (4 camioane) au fost deja transportate spre Polonia în prima jumătate a lunii iulie, de către o companie cehă. Conform datelor ministerului, activităţile de evacuare se realizează conform planului şi se preconizează a fi finalizate către finele lunii august.

Proiectul prevede activităţi de conştientizare a populaţiei privind potenţialele efecte negative provocate de pesticidele inutilizabile şi învechite asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător.

Moldova s-a alăturat proiectului regional FAO "Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiul sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor" în anul 2012. Acesta prevede ajutor tehnic pentru diminuarea riscurilor pentru mediul înconjurător şi om, precum şi sprijin pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.

Anterior de transportarea şi incinerarea pesticidelor se ocupa Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii. În perioada 2003-2008 cu ajutorul agenţiei în Moldova au fost ambalate şi stocate 3245 tone de pesticide, adunate în 424 localităţi din Moldova. La ultima etapă a proiectului urmau a fi incinerate 1270 tone de pesticide, însă proiectul nu a fost finalizat.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?