Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Transformarea miliardului în datorie de stat, o prejudiciere gravă a interesului public – experți

18 iul. 2016,, 16:42   Economie
3153 2

Foto: ipn.md

Intenția guvernării de a transforma în datorie publică banii alocaţi de Banca Naţională pentru acoperirea găurii formate în urma furtului bancar este inechitabilă și injustă în raport cu cetățenii Republicii Moldova.


Asupra acestui lucru au atenționat experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, care au efectuat expertiza proiectului de lege privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat, notează NOI.md.

În opinia experților, implementarea acestui proiect propus de Guvern riscă să producă instabilitate financiară și să afecteze drepturile și interesele financiare ale tuturor cetățenilor. Aceștia au semnalat că modalitatea de rambursare a datoriei față de BNM trebuie analiză minuțios și propusă eventual spre adoptare doar în cazul în care vor fi epuizate toate opțiunile legale posibile.

„Din textul proiectului şi aplicarea ulterioară a acestuia rezultă expres prejudicierea intereselor (drepturilor, libertăţilor) cetățenilor sau chiar prejudicierea interesului public. Autorii nu au argumentat motivul stabilirii termenului de 25 de ani și rata efectivă a dobînzii de 5 la sută. Se impunea un studiu care ar cuprinde argumente în vederea stabilirii acestui termen și gradualitatea rambursării creditului, prin prisma politicii bugetar-fiscale a statului. La fel, autorul urma să argumenteze decizia de instituire a dobînzii de 5% plătită de stat Băncii Naționale a Moldovei, în contextul în care, potrivit contractelor de acordare a creditului încheiate între Banca Națională a Moldovei și cele 3 bănci comerciale, mărimea dobînzii era de 0,1%”, se arată în raportul experților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?