Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Istoric: Timp de 15 ani de independenţă, au fost și urcuşuri, şi coborîşuri

18 iul. 2016,, 15:42   Politică
3048 4
Историк: В истории Молдовы были как провалы, так и успехи
Foto: infotag.md

"Timp de 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, în istoria ţării au fost atît urcuşuri, cît şi coborîşuri", a remarcat istoricul şi politologul Ruslan Şevcenco.


Intervievat de "Infotag", la prima categorie el a atribuit scăderea bruscă a industriei şi producției agricole, furtul miliardului din stat, extinderea corupţiei la toate nivelurile scării birocratice, creşterea criminalităţii, decăderea valorilor morale şi a educaţiei în societate, dar cea principală o consideră "pierderea încrederii locuitorilor Moldovei în propria ţară şi posibilitatea de a o scoate din criza profundă".

"De aici se trage fluxul în creştere de emigranţi moldoveni în ţările Europei şi Rusia. Totodată, din cauza imixtiunii grosolane continue a FR în afacerile interne ale RM, rămîne nerezolvat conflictul transnistrean", a amintit expertul.

La categoria succese el a atribuit faptul că pentru prima dată după cîteva secole Moldova, care a pierdut substanţial din teritoriu, a devenit un stat cu adevărat independent.

"Ea a devenit cu adevărat liberă. Însemnătatea acestui fapt nu o vor înţelege doar cei care nu au obişnuit să fie liberi, care sînt obişnuiţi să se închine în faţa oricărui stăpîn. Locuitorii, în tot acest răstimp, pentru prima dată au văzut Europa, au obţinut dreptul de a o vizita fără viză", a spus Şevcenco.

În opinia lui, în pofida tuturor dificultăţilor, în domenii ca teatrul, muzica, literatura, tehnologia informaţiei şi altele, din Moldova continuă să apară profesionişti şi aceşti oameni obţin popularitate nu doar în spaţiul rus sau sovietic, relativ îngust, dar şi în întreaga Europă şi în America.

"Se îmbunătăţeşte infrastructura, drumurile. Treptat devenim parte a pieţei europene, inclusiv celei a muncii, care a extins considerabil posibilităţile conaţionalilor noştri în ceea ce priveşte căutarea unui loc de muncă. Creşte şi cifra statelor cu care RM a semnat acorduri de achitare a pensiilor şi indemnizaţiilor sociale. În ţară a fost adoptată o legislaţie destul de modernă pentru statele europene şi autorităţile trebuie doar să depună efort pentru ca aceasta cu adevărat să funcţioneze", consideră Şevcenco.

"Dar cel mai important este altceva: statul moldovenesc este astăzi şi va fi şi mîine", s-a arătat convins istoricul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?