X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Rezervorul natural de apă minerală „Cahul” va fi transmis în concesiune

18 iul. 2016,, 10:00   Societate
4313 2
Природное хранилище минеральной воды «Кагул» передадут в концессию
Foto: mail.ru

Rezervorul natural de apă minerală „Cahul” va fi transmis în concesiune pe termenul de 25 de ani, comunică NOI.md.


După cum a menționat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, ideea respectivă a instituției de resort a fost susținută de Guvern în scopul implementării de către Agenția pentru Dezvoltare Regională „Sud” a proiectului „Reabilitarea zonei de agrement și divertisment „Lacul Sărat” în valoare de 9,32 mil. lei, finanțat din Fondul național de dezvoltare regională.

Proiectul, aprobat pentru finanțare încă în anul 2011, prevede dezvoltarea infrastructurii turismului de recreere în regiunea de dezvoltare „Sud” prin creșterea economică durabilă și echilibrată a regiunii pe calea reabilitării și promovării zonei „Lacul Sărat” din orașul Cahul.

„Lacul Sărat” de la Cahul este cunoscut prin apa sa minerală, care are calități curative deosebite. Lacul, precum și teritoriul adiacent, oferă posibilitatea tratamentului balnear al maladiilor sistemului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sanguin etc. „Lacul Sărat” a fost abandonat timp de 30 de ani și unica soluție pentru menținerea nivelului apei lui este alimentarea din lacul natural de acumulare „Cahul”.

Se preconizează că această concesiune a rezervorului natural de apă minerală „Cahul” va contribui la dezvoltarea turismului balnear și va permite integrarea peisajelor naturale și biodiversității într-un obiect turistic național și internațional. Lacul de acumulare „Cahul” dispune de rezerve de apă minerală cu însușiri curative de categoria B+C1 în volum diurn de 945 m. cubi.

Se propune de a acorda rezervorul „Cahul” în concesiune pe 25 de ani cu posibilitatea prelungirii contractului cu respectarea procedurilor stabilite de lege. Concesionarul va fi selectat de o comisie specială creată de Ministerul Mediului, din care vor face parte 9 persoane.

Guvernul Moldovei va acorda concesionarului dreptul la utilizare industrială a resurselor acvatice ale acestui izvor natural.

Concesionarul urmează să prezinte în termen de 2 ani din momentul semnării contractului documentația tehnică de proiectare pentru exploatarea rezervorului, inclusiv forarea și utilizarea fîntînii arteziene; să reevalueze în termen de 3 ani a rezervelor de ape subterane; să elaboreze proiectul protecției sanitare a rezervorului; să prezinte perimetrul de extracție a apelor subterane cu condiția obținerii licenței respective.

Returnarea investițiilor se va realiza din contul veniturilor de pe urma activității obiectului concesionat. Totodată, concesionarul va fi obligat să transfere statului cel puțin 2% din veniturile de pe urma activității obiectului concesionat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?