X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Primul interviu acordat de Vlad Filat din închisoare

7 iul. 2016,, 11:41   Politică
21813 9

Первое интервью Влада Филата из тюрьмы
Foto: protv.md

Ziarul „Komsomoliskaia pravda” a reușit, prin intermediul avocaților, să facă un interviu cu ex-premierul, Vlad Filat.


În interviu, Filat spune că dosarul în care este judecat este unul eminamente politic, prin modul în care a fost intentat, spectacolul regizat din Parlament, dar și decizia care nu a fost luată în instanța de judecată.

Întrebat dacă dosarul respectiv are vreo legătură cu așa-zisul ”furt al miliardului”, Filat a spus că, „însuși procesul, iar în mod special sentința dă răspuns la această întrebare. Acest dosar nu are nimic comun cu furtul miliardului, iar vestitele 250 de milioane de dolari, cu care s-a vehiculat în Parlament, nu se regăsesc în dosar”.

În privința declarațiior la temă făcute de Mihail Gofman, Filat ca spus că, faptul că acest om a ieșit, a avut curaj și a vorbit așa cum a înțeles și cînd a înțeles el, la fel ca și declarațiile lui Sagaidac, este lucru bun.

„Sper că toți care cunosc sau pot contribui vor urma exemplul lor și vor vorbi. Problemele însă rămîn a fi Procuratura și justiția, care ar trebui să fie independentă și să analizeze, să probeze declarațiile și să scoată la iveală adevărul. Dînsul vorbeşte că eu în 2012 am invocat probleme de ordin intern pentru a nu semna un acord cu FMI. De fapt, eu cînd am plecat din funcţie, la 22 aprilie 2013, Acordul cu FMI încă era valabil”, a precizat Vlad Filat.

Ex-premierul mai spune că el nu a avut niciodată intenţii legate de preluarea acţiunilor de la BEM.

„Dumnealui, probabil, se referă la situaţia din 2012, cînd, după preluarea acţiunilor de la Ţopa, noii acţionari au vrut să preia controlul băncii. Atunci nu doar eu, dar întreaga echipă a Ministerului Finanţelor au opus rezistenţă. Poate fi văzut uşor în arhivă Adunările Generale a BEM din 2012, declaraţiile. Referitor la afirmațiile lui Sagaidac, vreau să menţionez că eu deja am depus declaraţii în calitate de martor la acest subiect încă în luna iulie 2015, dar şi în cadrul Comisiei de anchetă parlamentară şi stau la dispoziţie oricînd. Ceea ce pot zice cu certitudine e că nu sînt beneficiar al furtului miliardului, iar cînd banii o să apară, vor fi cunoscuţi şi cei care au fraudat sistemul bancar”, a menționat ex-premierul.

În același interviu, Filat afirmă că instituțiile statului, BNM, CNA, PG, Prim-ministrul, președintele Parlamentului au cunoscut ce se întîmplă în sistemul bancar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?