X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenței vor fi amnistiați 1700 de deținuți

29 iun. 2016,, 18:30   Societate
8137 5
1700 уголовников амнистируют по случаю 25-летия независимости
Foto: mpinteractiv.ro

Guvernul a anunțat amnistie cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.


Decizia a fost luată la ședința Cabinetului de miniștri din 29 iunie și prevede eliberarea a circa 1700 de deținuți, informează NOI.md.

Astfel, urmează să fie amnistiați deținuții care își ispășeșsc pedeapsa pentru infracțiuni ușoare. Guvernul a stabilit și condițiile în care deținuții pot fi eliberați înainte de termen. Indiferent de perioada petrecută după gratii, vor fi eliberați deținuții care au fost condamnați pe un termen nu mai mare de 7 ani. Deținuții condamnați pe termene de la 7 pînă la 10 ani în momentul intrării în vigoare a deciziei de amnistie trebuie să-și ispășească 2/3 din termen, iar deținuții care au fost condamnați pentru infracțiuni mai puțin grave pe un termen mai mare de 10 ani – 3/4 din termenul de pedeapsă.

Viceministrul Justiției Nicolae Eșanu a menționat că în detenție se află persoane care au comis infracțiuni neînsemnate. „Unii se află în închisoare pentru că au furat un sac de cartofi sau alte infracțiuni mai puțin grave. Totodată, se știe că închisorile noastre sînt aproape pline. În această situație, dar și din motive umanitare, propunem să fie amnistiați circa 1700 de deținuți și în privința lor să fie încetată urmărirea penală”, a menționat Eșanu.

În momentul eliberării deținuții vor primi o îndemnizație în mărime de 75% din salariul mediu lunar. În acest scop din buget urmează să fie alocați 5,7 milioane de lei. Guvernul a solicitat suplimentar alocarea sumei de 150 de mii de lei pentru necesitătți de ordin tehnic legate de întocmirea și transmiterea documentelor privind eliberarea înainte de termen.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?