Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert: Dosarul Filat a arătat că nimic practic nu s-a schimbat la capitolul aplicarea legii

28 iun. 2016,, 12:19   Politică
4270 0

Foto: ipn.md

Procesul de judecată în dosarul Filat ar putea să se mai prelungească pe parcursul unui an și jumătate în cazul în care sentința va fi atacată la Curtea de Apel și, eventual, la Curtea Supremă de Justiție. Opinia aparține preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, notează NOI.md.


În opinia lui Gribincea, modul în care a decurs procesul de judecată în acest dosar arată că în Moldova foarte puține lucruri s-au schimbat la capitolul aplicarea legii.

„Îmi este foarte greu să înțeleg de ce acest proces trebuia să fie cu ușile închise, avînd în vedere că este primul de acest gen. Este vorba de sustragere considerabilă de fonduri publice, este vorba de o persoană care a deținut o funcție deosebit de importantă din acest stat și este vorba de un dosar în care s-au făcut extrem de multe speculații şi justiţie televizată. În asemenea circumstanțe cea mai bună soluție era ca judecătorii să organizeze un proces public, ca toți să înțeleagă că justiția s-a făcut în fapte, nu doar pe hîrtie”, a explicat Gribincea la Europa Liberă.

În opinia juristului, trezește suspiciuni și faptul că judecătorii au acceptat integral cele două capete de acuzare înaintate de procurori, inclusiv pretențiile materiale. „Mie îmi este foarte greu să cred că lucrurile stau chiar așa, deoarece în dosare civile, spre exemplu, să validezi o creanță de aproape 800 de milioane de lei e foarte complicat. Cu atît mai mult într-un proces închis, în care apărarea spune că nu au fost prezentate probe”, a menționat președintele Centrului de Resurse Juridice.

Vlad Gribincea a mai explicat că, în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului va constata că procesul a fost unul netransparent, atunci instanța va dispune acordarea unei compensații morale și atît. „Acest fapt nu va fi temei pentru redeschiderea procedurilor, fiindcă, dacă soluția pe fond este corectă, pentru acest viciu de procedură nu se invalidează sentința de condamnare. Dar ar putea să fie și altceva: ar putea ca Curtea Europeană să constate abateri mult mai grave, inclusiv pe fond, atunci consecințele unei decizii ar putea fi de altă natură”, a punctat Gribincea.

Potrivit lui, emiterea unei hotărîri a Curții Europene pe marginea dosarului Filat ar putea avea loc nu mai devreme decît în doi-trei ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?