COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Moldova, în premieră, se va sărbători Ziua Portului Popular (VIDEO)

În Moldova, în premieră, se va sărbători Ziua Portului Popular (VIDEO)
В Молдове впервые будет отмечаться День национального костюма (ВИДЕО)
Foto: publika.md

Pentru prima dată în Republica Moldova, pe 26 iunie, în întreaga țară se va sărbători Ziua Națională a Portului Popular.


Evenimentul se va desfășura în Chișinău, la Palatul Republicii, dar și în mai multe localități din republică, informează NOI.md.

În cadrul evenimentului vor fi expuse ii și costume tradiționale – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar și din colecții private. Pe lîngă acestea, se va desfășura și un program artistic cu mai multe recitaluri ale artiștilor autohtoni, în al căror repertoriu se abordează subiecte etno și folk. La fel, va fi organizat un tîrg de artizanat în perimetrul străzilor București – 31 august 1989.

Costumul popular va fi prezentat din mai multe aspecte, care vor evidenția particularitățile și frumusețea acestuia, astfel fiind organizate compartimentele:

- „Costumul Tezaur” – unde vor fi expuse costume din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei, dar și a muzeelor din alte raioane;
- „Costumul Oaspete” – aici vor fi prezentate colecții private;
- „Costumul Modernitate” va include o expoziție și defilare în costume din colecțiile create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric;
- „Cufărul neamului” – piese din lăzile de zestre ale unor personalități marcante vor fi comentate de către proprietari;
- „Costumul Ambasador” – ambasadoare și soții de ambasadori acreditați în Republica Moldova, dar și alte personalități publice, vor purta ii și costume create recent, prezentînd portul tradițional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

„Concetățenilor noștri le place și preferă să îmbrace costumul popular la evenimente personale: nunți, botezuri, sărbători naționale. Această sărbătoare, care se dedică portului popular, ia în considerație că acesta este alături de stema, imnul și alte simboluri identitare, care ne reprezintă în lume, care ne transmite mesajele încifrate ale strămoșilor noștri”, a declarat Ministrul Culturii, Monica Babuc, în cadrul unei conferințe de presă.

Merită să fie menționat faptul că în această zi vor fi expuse nu doar costumele tradiționale moldovenești, dar se vor întîlni și costumele tuturor identităților etnice ce locuiesc în Republica Moldova. Evenimentul va începe la ora 10.00.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load