Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Putin: Scutul de la Deveselu ar putea fi folosit împotriva Rusiei

18 iun. 2016,, 21:05   Externe
7564 16
Путин: Люди не чувствуют опасности
Foto: lenta.ru

Președintele rus face noi declarații cu privire la scutul american antirachetă de la Deveselu și face acuzații dure la adresa SUA.


Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa are potențialul de transformare într-un sistem ofensiv și poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent la Deveselu, în România, au fost construite contra unei amenințări nucleare iraniene care „nu există”, notează agenția oficială de presă rusă TASS, preluată de AGERPRES.

„Amenințări (nucleare din partea Iranului) nu există, iar scutul antirachetă (în Europa) continuă să se construiască, așa că am avut dreptate cînd am spus că ei ne mint, nu sînt sinceri cu noi când se referă la o presupusă amenințare nucleară iraniană și construiesc scutul antirachetă. Așa și este într-adevăr, încă o dată au încercat să ne înșele”, a declarat șeful statului rus la o întîlnire cu șefii agențiilor internaționale de presă, vineri, la Sankt Petersburg.

„Noi știm cam în ce an americanii vor avea o nouă rachetă, care nu va mai avea 500 km (rază de acțiune) ci mai mult, iar din acel moment ei încep să ne amenințe potențialul nuclear. Noi știm de ani de zile ce se întîmplă. Și ei știu că noi știm”, a subliniat Putin.

Liderul rus a constatat că SUA, „în ciuda obiecțiilor și tuturor propunerilor noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, ne resping propunerile și acționează după planul lor”. „Puteți să mă credeți sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare și ele au fost respinse toate”, a declarat Putin.

Președintele Federației Ruse a amintit că elemente ale scutului antirachetă NATO au fost construite în România. „Tot timpul au vorbit despre ce? Trebuie să ne apărăm împotriva amenințării nucleare iraniene. Unde este amenințarea iraniană nucleară? Nu există!”, a subliniat Putin.

El a remarcat că chiar Statele Unite au inițiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleară iraniană. „I-am sprijinit. Dacă nu ar fi fost poziția Statelor Unite, nu ar fi existat acest acord. Acest lucru, desigur, este meritul președintelui (Barack) Obama, pentru că acest acord este corect, a dezamorsat situația din jurul Iranului, iar președintele Obama îl poate înscrie în statele sale de serviciu ca rezultat al muncii depuse de el în această direcție”, estimează liderul rus, notează TASS.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?