Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon: Moldova a pierdut piaţa Rusiei prin semnarea Acordului cu UE

16 iun. 2016,, 15:33   Economie
5696 8
Додон считает, что Молдова потеряла рынок России, подписав Соглашение с ЕС
Foto: socialistii.md

"Prin semnarea Acordului de asociere cu UE, Moldova a pierdut piaţa Federației Ruse şi nu a obţinut nimic comparabil pe pieţele Europei", consideră preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.


El a spus joi, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, că în schimbul creşterii duble a exportului în UE s-a produs diminuarea acestuia.

"În anul 2015, acesta s-a redus în total cu 2,3%. Situaţia continuă să se înrăutăţească şi în anul 2016. În primele patru luni, exporturile s-au redus cu 7%. Anume comerţul cu UE şi alte ţări generează deficitul comerţului extern, respectiv 49% şi 28%. Iar cota statelor CSI în deficitul comercial este de doar 23%", a informat fostul vicepremier.

Potrivit lui, soldul afluxului de valută şi achitare a importului este negativ - -$600 mil. (în 2014 - -$940 mil.). Iar cu statele CSI acest sold este pozitiv - $285 mil., cu Rusia – circa $500 mil.

"Aceasta înseamnă că valuta primită de Moldova din FR este folosită pentru achitarea importului din UE şi returnarea creditelor externe", consideră Dodon.

În opinia lui, structura economiei şi exportului moldovenesc este orientată spre pieţele statelor CSI şi, în primul rînd, spre Rusia.

El consideră că Acordul de comerţ liber cu UE este unul nociv pentru economia moldovenească.

"Ţinînd cont de concurenţa ridicată şi raportul preţ/calitate, producţia moldovenească nu poate fi exportată în UE în volume similare exportului în FR şi statele CSI. Pentru deblocarea relaţiilor cu FR şi normalizarea acestora, este necesar în termeni scurţi de revizuit prevederile Acordului de liber schimb cu UE. Totodată, formatul discuţiilor trebuie să fie trilateral – RM, UE şi FR. Pe primul loc trebuie puse interesele economice ale Moldovei", a subliniat Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?