Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Consiliul Municipal Chișinău va traduce documentele în limba rusă

14 iun. 2016,, 18:05   Capitala
7252 5
Мунсовет Кишинёва будет переводить документы на русский язык
Foto: moldova-suverana.md

În urma unor dezbateri îndelungate susținute în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 14 iunie pe marginea limbii, în care ar trebui să se desfășoare ședințele, aleșii locali au ajuns la un consens.


Majoritatea consilierilor a susținut inițiativa Partidului Liberal, potrivit căreia limba de stat este singura limbă vorbită la ședințele CMC. Drept compromis a fost aprobat punctul sugerat de fracțiunea socialiștilor, potrivit căruia toate actele trebuie să fie traduse în limba rusă, relatează NOI.md.

Consilierii au menționat că Consiliul Municipal ar trebui să preia experiența Parlamentului, al căruia Secretariat publică proiectele de lege în limba de stat și cea rusă. „Ce ar fi să introducem în Consiliul municipal o asemenea practică? Locuitorii rusofoni ai municipiului Chișinău au dreptul să înțeleagă ce hotărîri se examinează și se adoptă”, a menționat socialistul Vartanean.

Colegul lui de partid, Oleg Onișcenco, a reamintit că în anul 2011 Consiliul Municipal a sistat traducerea documentelor în mod neîntemeiat. „Această practică a avut efecte pozitive. Nu a existat nici o diviziune pe motive de ordin lingvistic. Toți consilierii și locuitorii Chișinăului au avut posibilitatea să se familiarizeze cu proiectele de hotărîre. În sală se afla un traducător care îi ajuta pe consilierii rusofoni să se implice în procesul dezbaterilor. Actualmente, în bugetul de stat nu sînt prevăzute mijloace pentru plata serviciilor unui traducător la toate ședințele, dar putem asigura dublarea documentelor în limba rusă”, a spus consilierul.

Inițiativa a acumulat majoritatea simplă a voturilor consilierilor. De acum înainte documentele examinate de Consiliul Municipal vor fi publicate în limba de stat și cea rusă pe pagina oficială a Primăriei www.chisinau.md.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?