Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Austria vrea să trimită migranții înapoi în Ungaria

10 iun. 2016,, 11:00   Externe
2651 0

Austria vrea să trimită migranții înapoi în Ungaria
Foto: agerpres.ro

Viena și Budapesta au angajat negocieri tensionate privind soarta a mii de migranți pe care Austria vrea să-i trimită înapoi în Ungaria, care refuză, relatează AFP.


"Este clar că Ungaria nu trebuie să-i ia înapoi pe acești migranți", a declarat joi ministrul ungar al apărării Istvan Simicsko într-o conferință de presă la Budapesta alături de omologul său austriac Hans Peter Doskozil.

"Pentru a-i lua înapoi, ar fi trebuit ca ei să-și înceapă deplasarea aici. Dar... ei au traversat mai multe țări înainte de a ajunge în Ungaria", printre care Grecia, o altă țară a UE, a adăugat Simicsko.

Potrivit Vienei, în medie 150 de migranți pe zi sosesc în Austria via Ungaria în prezent.

Afluxul de migranți în 2015 a făcut ca sistemul european de cereri de azil, cunoscut sub numele de Regulamentul de la Dublin, să devină ineficient. El stabilește că responsabile cu procesarea cererilor de azil sînt țările de intrare a migranților, de regulă Grecia și Italia.

Multe țări, printre care Austria, au suspendat trimiterea înapoi a migranților în Grecia care denunță demult un sistem inechitabil.

Austria a suspendat de asemenea trimiterile înapoi în Ungaria, după o hotărîre judecătorească în septembrie 2015 în favoarea unei familii afgane care a descris "condițiile inumane" din această țară.

Dar Viena vrea să revină la această practică și estimează acum că mii de solicitanți de azil prezenți pe teritoriul Austriei sînt susceptibili de a fi trimiși înapoi în Ungaria.

"Așteptările noastre de la Ungaria sînt clare. Este o țară membră a UE, a spațiului Schengen și parte a sistemului de la Dublin. Avînd în vedere acest cadru legal, noi estimăm că este posibilă trimiterea înapoi în Ungaria" a migranților, a declarat pentru AFP Karl-Heinz Grundboeck, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne austriac.

O nouă deplasare a responsabililor austrieci Ungaria este prevăzută în curînd, a adăugat el.

În Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ține un discurs deschis ostil primirii refugiaților și a ridicat garduri de sîrmă ghimpată la granițele Ungariei cu Serbia și Croația.

Agenția Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Ungaria a denunțat în această săptămînă condițiile în care Budapesta tratează solicitanții de azil la această frontieră.

Potrivit agenției, numai cincisprezece sînt admiși în fiecare zi de autoritățile ungare în "zonele de tranzit" de acces în țară, "lăsînd să sufere, zi și noapte, sute de alții fără nicio asistență la frontiera UE", amintește France Presse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?