Turcia amenință cu suspendarea acordului UE privind migranții, din cauza vizelor

Turcia amenință cu suspendarea acordului UE privind migranții, din cauza vizelor
Ministrul de externe turc: Ankara va suspenda acordul cu UE privind migrația dacă nu va fi liberalizat regimul de vize
Фото: lenta.ru

Turcia va fi nevoită să suspende acordul cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de imigranți spre blocul comunitar dacă nu va exista o înțelegere în legătură cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la postul de televiziune TRT Haber, transmite Reuters.


Într-un interviu în direct, Cavusoglu a spus că guvernul german trebuie să transmită clar că poziția sa nu este în linie cu o rezoluție a parlamentului german prin care masacrul din 1915 comis de forțele Imperiului Otoman asupra armenilor a fost declarat genocid.

Luni, vicepremierul turc Numan Kurtulmus a afirmat că țara sa nu intenționează să anuleze acordul semnat cu Uniunea Europeană privind stăvilirea fluxului migrator, în pofida neînțelegerilor dintre Ankara și Bruxelles, mai ales cele care privesc liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci.

"Acum este rîndul UE să-și îndeplinească obligațiile. Cred că va acționa în conformitate cu înțelegerea, întrucît Turcia a îndeplinit o mare parte din ea. Anularea acordului nu se află pe agenda noastră și vom continua să ne îndeplinim partea ce ne revine pentru ca el să reușească", a declarat presei oficialul turc, după o ședință de guvern.

UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.

Aceste transferuri ale imigranților se efectuează deja, dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema aplicării acordului. Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, iar oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atît timp cît Ankara nu îndeplinește integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituțiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.

Guvernul turc mai reclamă și întîrzierea ajutorului financiar european promis, deși Comisia Europeană a precizat că a acordat pînă în prezent Turciei 240 de milioane de euro din primele 3 miliarde convenite.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load