Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Federica Mogherini, îngrijorată de cazul judecătoarei din Moldova cercetate penal

2 iun. 2016,, 16:08   Societate
2632 3

Federica Mogherini, îngrijorată de cazul judecătoarei din Moldova cercetate penal
Foto : agerpres.ro

Recentele evoluții în domeniul justiției din Republica Moldova trezesc îngrijorări din partea UE cu privire la independența sistemului judiciar.


Astfel a comentat purtătorul de cuvînt al Înaltuluui Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, cazul judecătoarei Domnica Manole, care va fi cercetată penal, notează NOI.md.

Potrivit lui Mogherini, interpretarea legii, evaluarea faptelor sau deliberarea asupra probelor utilizare de către judecători nu poate aduce cu sine răspundere penală. Totodată, diplomata subliniază că judecătorii nu ar trebui să poarte răspundere individuală în cazurile în care decizia acestora este anulată de instanța ierarhic superioară.

„Uniunea Europeană cere Republicii Moldova să implementeze recomandările propuse în 2010 de către Consiliul Europei privind independența, eficiența și responsabilitățile judecătorilor”, se arată în comentariul purtătorului de cuvînt al lui Mogherini.

Reprezentanții UE mai subliniază că în orice situație sancțiunile disciplinare ar trebui aplicate de către o autoritate independentă care să garanteze un proces de judecată echitabil. „Orice decizie de ridicare a imunității unui judecător trebuie motivată public, iar judecătorului respectiv trebuie să i se ofere dreptul de a ataca decizia luată”.

Precizăm că în această săptămînă, Consiliul Superior al magistraturii a dat curs cererii procurorului general de a porni urmărirea penală în cazul judecătoarei Domnica Manole, care a autorizat desfășurarea unui referendum constituțional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?