X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Şeful diplomaţiei poloneze îi răspunde lui Putin

30 mai. 2016,, 21:00   Externe
7198 13

В Польше ответили Путину на угрозы из-за систем ПРО в Европе
Foto: adevarul.ro

Elementele scutului american antirachetă care urmează să fie amplasate în Polonia nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Rusiei, a transmis duminică agenţia poloneză de ştiri PAP, citîndu-l pe ministrul de Externe Witold Waszczykowski, relatează Reuters.


Reacţia şefului diplomaţiei poloneze vine în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, vineri, la Atena, că România şi Polonia s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse întrucât găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, pe care autorităţile de Moscova le consideră o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.

„Preşedintele Putin ar trebui să ştie foarte bine că scutul antirachetă din Polonia nu are nicio relevanţă pentru securitatea rusă. Acest sistem este conceput să apere Europa de un atac cu rachete din Orientul Mijlociu“, a declarat Waszykowski într-un interviu publicat duminică de PAP.

„Totuşi, prezenţa militară (în Polonia) a americanilor şi a forţelor multinaţionale ale NATO reprezintă într-adevăr un răspuns la comportamentul agresiv al autorităţilor ruse, care ne înspăimântă. Aceasta va fi o prezenţă în scop defensiv, nu va presupune o ameninţare la adresa Rusiei“, a adăugat ministrul de Externe de la Varşovia.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat sâmbătă la afirmaţiile făcute de liderul de la Kremlin.

„Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat“, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?