X 
Cutremure stiri: 506

Ucraina intenţionează să reia exportul de energie electrică în Moldova

23 mai. 2016,, 09:15   Economie
4402 12
Ucraina intenţionează să reia exportul de energie electrică în Moldova
Foto: noi.md

Ucraina, de la 1 iunie 2016, ar putea relua exportul de energie electrică în Belarus şi Moldova.


Anunțul a fost făcut de către ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui, Igor Nasalik, relatează mass-media ucraineană, citată de NOI.md.

„Ucraina, de la 1 iunie, dacă va fi susţinută hotărîrea pe care o propun să fie adoptată la 25 mai, va relua exportul de energie electrică în Belarus şi Moldova”, a spus Igor Nasalik în emisie directă la canalul de televiziune „112.Ucraina”.

El a amintit că Ucraina, cu trei ani în urmă, a încasat la buget de pe urma exportului de energie electrică 750 de milioane de dolari şi intenţionează să reia livrările acesteia.

Trebuie menţionat că anterior Igor Nasalik, a afirmat că Ucraina intenționează să majoreze substanţial exportul de energie electrică şi deja a pregătit proiectul respectiv al dispoziţiei Cabinetului de Miniştri „Cu privire la exportul de energie electrică”, elaborat în scopul funcţionării echilibrate a Sistemului energetic unificat al Ucrainei, majorării solicitării capacităţilor generatoare, precum şi al creşterii cererii la producţia de cărbune.

„Dacă documentul va fi adoptat, noi vom iniţia exportul masiv, în cantităţi mari, a energiei electrice. Pentru început va fi reluat exportul în Belarus, Moldova şi Polonia”, a precizat Igor Nasalik. În acelaşi timp, ministrul nu a dezvăluit care anume mecanisme de sporire a atractivităţii exportului ucrainean de energie electrică sînt expuse în proiectul de hotărîre al Cabinetului de Miniştri.

Ucraina spera să reia exportul de energie electrică în Moldova în martie-aprilie 2016, dar autorităţile Moldovei au prelungit încă pe un an contractul de livrare a energiei electrice produse de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan şi livrate pe malul drept al Nistrului de Compania „Energocapital”. Totodată, preţul la livrarea energiei electrice în Moldova din dreapta Nistrului de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan s-a redus cu 30%.

Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan este situată în regiunea transnistreană (or. Dnestrovsc) şi aparţine companiei ruse Inter RAO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав