Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

„Gazprom” vrea să recupereze de la „Moldovagaz” încă 562,3 milioane de dolari

17 mai. 2016,, 10:00   Economie
3625 4
„Gazprom” vrea să recupereze de la „Moldovagaz” încă 562,3 milioane de dolari
Foto: mimozhem.ru

Compania rusească Gazprom a acționat în judecată SA Moldovagaz, solicitînd încasarea datoriei la gazele naturale livrate în 2013, în valoare de 562,31 milioane de dolari, relatează NOI.md.


Potrivit raportului holdingului de gaze rusesc, acțiunea a fost depusă în februarie curent la Arbitrajul Comercial Internațional de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse. Data dezbaterilor judiciare încă nu a fost stabilită.

De menționat că „Gazprom” a depus și a cîștigat deja peste 10 acțiuni de încasare forțată a datoriilor istorice ale „Moldovagaz”, în valoare totală de circa 5 miliarde de dolari, totodată, 95 la sută revin Transnistriei și doar 5 la sută – Moldovei din dreapta Nistrului.

Astfel, doar anul trecut AIC de pe lîngă CCI a FR a dat cîștig de cauză „Gazprom”-ului în dosarul privind perceperea de la „Moldovagaz” a datoriei la gazele livrate în 2012, în valoare totală de 830,76 milioane de dolari.

Totodată, pînă în prezent, „Gazprom” nu a întreprins nicio acțiune în vederea executării hotărîrii instanței privind încasarea de la „Moldovagaz” a datoriilor istorice.

Poziția Companiei Moldovagaz pe marginea acțiunilor „Gazprom”-ului se explică prin faptul că datoriile la gaze s-au format drept urmare a unor situații de forță majoră – imposibilitatea de a influența Întreprinderea „Tiraspoltransgaz”, care activează pe teritoriul Transnistriei.

Reacția Companiei „Gazprom”, care anual acționează „Moldovagaz” în judecată, solicitînd recuperarea datoriei la gaze, este determinată de cerințele organelor de control valutar și vamal ale FR privind necesitatea adoptării unor măsuri juridice pentru respectarea termenului de repatriere a mijloacelor financiare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?