Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Gaiciuc: Manevrele militare ale SUA și Moldovei reprezintă o parte din provocările regionale

3 mai. 2016,, 11:29   Politică
7163 37
Гайчук: Военные манёвры США в Молдове –часть региональной провокации
Foto: tribuna.md

Dacă manevrele militare ale SUA nu sînt îndreptate spre pregătirea pacificatorilor moldoveni, acestea contravin conceptului de bună vecinătate și securitate.


Fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc a declarat pentru NOI.md că manevrele militare ale SUA „Dragon Pioneer 2016” pot fi interpretate din două raționamente: de pace și de provocare.

Potrivit lui Victor Gaiciuc, teoretic, orice aplicații militare au un impact pozitiv asupra militarilor. „În orice caz, este vorba de acumulare de experiență, deprinderi necesare pentru efectuarea anumitor acțiuni, cu condiția ca acestea să nu pună în pericol statutul de neutralitate a țării. Acest statut presupune că statul nu participă la acțiuni militare de partea unei părți aflate în conflict. În cadrul parteneriatului pentru pace sînt admise aplicații care presupun pregătirea forțelor armate pentru participarea la operațiunile de pacificare. Însă, dacă este vorba de participarea la vreun conflict cu un potențial adversar, nu poate fi vorba despre momente pozitive”, a declarat Victor Gaiciuc.

Potrivit interlocutorului, intențiile de a organiza manevre militare devin mai puțin pașnice, dacă acestea sînt privite prin prisma securității regionale. „Din punctul de vedere al cooperării regionale, aceste acțiuni nu au fost gîndite pînă la capăt. Eu le calific ca pe un pas provocator, care nu va contribui la consolidarea păcii și bunei vecinătăți. Una dintre părți, în cazul dat NATO, a declarat din timp că aceste aplicații trebuie să demonstreze Federației Ruse prezența forței sale militare. Etalarea mușchilor nu este varianta care ar contribui la ameliorarea situației geopolitice în regiune”, a subliniat Victor Gaiciuc.

De menționat că în dimineața zilei de astăzi coloana de tehnică militară care participă la aplicațiile moldo-americane „Dragon Pioneer 2016” a trecut hotarul Republicii Moldova. La aplicații vor participa 198 de militari americani și 165 de militari ai Armatei Naționale a Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?