Un jurnalist francez s-a înfiltrat timp de şase luni într-o celulă jihadistă care plănuia un atac în Franţa

Un jurnalist francez s-a înfiltrat timp de şase luni într-o celulă jihadistă care plănuia un atac în Franţa
Вступивший в ИГ французский журналист рассказал, как ему жилось с
Foto: adevarul.ro

Un jurnalist francez s-a infiltrat într-o celulă de candidaţi la jihadism şi i-a filmat cu o cameră ascunsă în timp ce plănuiau un atac în numele grupării Statului Islamic, înainte să fie arestaţi, relatează AFP.


Jurnalistul, un musulman care a utilizat pseudonimul de Said Ramzi, a efectuat această anchetă jurnalistică în vederea realizării unui documentar - intitulat "Soldaţii lui Allah" -, care oferă o perspectivă asupra gândirii tinerilor jihadişti şi care urmează să fie difuzat în Franţa luni seara.

Ramzi se prezintă drept un musulman "din aceeaşi generaţie cu cu criminalii" care au comis atacurile teroriste de la 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi. "Obiectivul meu a fost să înţeleg ce se întîmplă în capul lor", declară el pentru AFP.

"Unul dintre principalele învăţământe a fost că nu am văzut urmă de islam în acest caz. Nicio voinţă de a face lumea mai bună. Numai tineri pierduţi, frustraţi, sinucigaşi, uşor manipulabili", continuă el. "Ei au avut ghinionul de a se fi născut în perioada în care există Statul Islamic. Este foarte trist. Sunt tineri care caută ceva şi care au găsit asta", adaugă jurnalistul.

Primii paşi, pe Facebook


Pentru a intra în contact cu grupul, Ramzi afirmă că primii paşi au fost uşori, după ce a interacţionat cu cei care predică jihadul pe Facebook. Apoi s-a întâlnit cu o persoană care i-a fost prezentată drept "emir" al unui grup de aproximativ 12 tineri, dintre care unii s-au născut în familii musulmane, iar alţii s-au convertit. Acest lucru s-a întâmplat la Chateauroux, un oraş situat în partea central-vestică a Franţei, în afara unui centru de activităţi abandonat în iarnă.

"Emirul" era un tânăr francez de origine turcă - Oussama -, iar la prima lor întâlnire a încercat să-l convingă pe jurnalist că îl cunoaşte pe Abu Hamza, şi că-l aşteaptă paradisul dacă efectuează o misiune sinucigaşă. "Aceasta este calea către paradis", îi spune Oussama cu un zâmbet terifiant pe faţă. "Vino, frate, să mergem în paradis, femeile ne aşteaptă acolo, cu îngeri ca servitori", continuă el.

"Tu vei avea un palat, un cal înaripat de aur şi rubine", spune el. Într-o altă întâlnire, în faţa unei moschei din Stains, la periferia Parisului, un membru al grupului arată cu degetul un avion care se apropie de Aeroportul de la Bourget, situat în apropiere. "Cu un mic lansator de rachete, poţi să ai uşor unul dintr-astea.

Faci ceva de genul ăsta în numele Dawla (Statul Islamic), iar Franţa va fi traumatizată trimp de un secol", spune el. Unii dintre membri bandei, ca Oussama, încearcă să ajungă la Statul Islamic, în Siria. El a fost arestat de către poliţia turcă şi predat Franţei, unde a petrecut cinci luni la închisoare înainte să fie eliberat. În perioada în care era nevoit să se prezinte la un post local de poliţie o dată pe zi, conform condiţiilor eliberării, el a păstrat contactul cu grupul prin intermediul aplicaţiei criptate de mesagerie Telegram, pentru a organiza întâlniri la care au prins contur planuri în vederea comiterii unui atac.

"Trebuie să lovim o bază militară", spune Oussama. "În timp ce mănâncă, sunt aliniaţi. Ta-ta-ta-ta-ta", continuă el, imitând zgomotul unei arme automate. "Ori jurnaliştii, BFM, iTele, sunt în război împotriva islamului", spune el, referindu-se la aceste posturi franceze de televiziune. "La fel cum au făcut la Charlie. Trebuie să-i loveşti în inimă. Ia-i prin surprindere.

Ce vrei să facă? Nu sunt bine protejaţi. Francezii trebuie să moară cu miile", spune el.

Ţinta atacului, un club de noapte


În ianuarie 2015, fraţii Saïd şi Chérif Kouachi au luat cu asalt sediul revistei satirice Charlie Hebdo şi au omorât 12 persoane.

Lucrurile se accelerează după ce un anumit Abu Suleiman se întoarce din Rakka, capitala de facto a grupării Statul Islamic şi-i spune jurnalistului să se întâlnească într-o gară. Odată ajuns acolo, nu Suleiman - pe care jurnalistul nu l-a întâlnit niciodată -, ci o femeie purtând un niqab (vălul integral) îi înmânează o scrisoare. Mesajul prezintă un plan de atac: să ţintească un club de noapte, să împuşte "până la moarte", să aştepte forţele de securitate şi să detoneze o vestă de explozivi.

Însă laţul securităţii se strânsese deja în jurul grupului la acest moment, iar mai mulţi membri ai acestuia sunt arestaţi. Unul dintre ei, care a reuşit să scape de arestare, îi trimite jurnalistului un mesaj: "Eşti terminat ca om". "Acolo s-a terminat infiltrarea mea", spune Ramzi.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load