Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moscova consideră că scăderea comerţului cu Moldova este rezultatul semnării acordului cu UE

4 apr. 2016,, 12:30   Economie
3178 7
Москва считает, что сокращение торговли с РМ - итог подписание Молдовой соглашений с ЕС
Foto: trm.md

Semnarea de către Republica Moldova în 2014 a Acordului de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană a influenţat negativ dinamica comerţului bilateral, care, potrivit rezultatelor anului 2015, s-a redus cu 32% - pînă la $1,22 mld.


Acest fapt este specificat în comentariul Departamentului informaţii şi relaţii cu presa al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse în legătură cu vizita de luni în Rusia a vicepremierului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova, Andrei Galbur.

În document se menţionează că exportul rusesc s-a redus cu 30%, iar importul din RM - cu 41,2% - pînă la $185,8 mil. Totodată, Moscova recunoaşte că singură a introdus în anul 2014 taxe de import la mărfurile din RM "pentru minimizarea riscurilor ce ţin de exportul şi reexportul mărfurilor din statele terţe". În plus, a limitat livrările de produse vegetale şi vinicole moldoveneşti de carantină "în cadrul acţiunilor de asigurare a securităţii fitosanitare".

În cadrul negocierilor, şefii diplomaţiilor vor examina posibilitatea "impulsionării cooperării moldo-ruse multilaterale după depăşirea crizei politice din Moldova şi formarea în ianuarie 2016 a noului guvern al ţării". La baza acestor lucrări, în opinia MAE al FR, "trebuie să stea principii stipulate în Acordul de prietenie şi cooperare din anul 2001".

Lavrov şi Galbur vor discuta perspectivele relaţiilor bilaterale, locul acestora în sistemul de coordonate de politică externă ale celor două ţări în plan european şi regional.

"Neschimbată rămîne poziţia principială a părţii ruseşti de sprijinire a statutului de neutralitate al Moldovei, stabilizare a situaţiei politice interne din ţară fără imixtiuni externe, bazată pe principii ale democraţiei, înţelegere interetnice şi echilibru în orientarea politică externă a Moldovei", se subliniază în comentariu.

Autorii acestuia sînt îngrijoraţi de "descreşterea din dinamica procesului de negocieri, stagnarea din procesul de promovare a măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol" şi consideră necesară "analiza echilibrată şi responsabilă a situaţiei". Totodată, Moscova ar dori să audă de la Chişinăul oficial că "intenţionează să respecte principiul egalităţii în dialogul privind aspectele reglementării".

De asemenea, FR intenţionează să discute cu reprezentantul Moldovei "inadmisibilitatea practicii folosite în ultimul timp de autorităţile moldoveneşti a măsurilor restrictive privind sosirea în ţară a cetăţenilor ruşi", considerînd că asemenea acţiuni ale Chişinăului sînt "neprietenoase şi încalcă drepturile jurnaliştilor ruşi la libertatea activităţii profesionale".

Părţile intenţionează să orienteze discuţia spre pregătiri pentru o nouă şedinţă a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, menită să "impulsioneze schimburile comercial-economice, să elaboreze soluţii pentru o interacţionare stabilă, orientată spre perspectivă lungă, în sectorul energetic".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?