Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

USAID va susține proiectele de dezvoltare a sectorului IT în Moldova

25 mar. 2016,, 12:15   Economie
2669 2
USAID va susține proiectele de dezvoltare a sectorului IT în Moldova
Foto: infotag.md

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) este dispusă să susțină în continuare dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) din Republica Moldova.


Informația a fost comunicată de managerul senior de proiecte USAID Moldova, Sergiu Botezatu, în cadrul întîlnirii cu ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, și echipa de manageri de proiecte USAID, notează NOI.md.

Principalele subiecte de discuție au fost sporirea competitivității industriei IT în Moldova, îmbunătățirea mediului de afaceri și a educației profesionale în domeniu.

Vasile Botnari a apreciat deschiderea Agenției pentru contribuția la dezvoltarea sectorului IT din Moldova, care capătă o pondere importantă în economia națională. Oficialul a menționat că Moldova are nevoie de un sector al tehnologiilor informaţiei și comunicațiilor capabil şi puternic și pentru aceasta autoritățile sînt hotărîte să promoveze în continuare un cadru politic și regulator favorabil, dar și parteneriate cu valoare adăugată pentru sectorul IT.
În acest context, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a amintit despre elaborarea și implementarea Strategiei Naționale „Moldova Digitală 2020”, a Strategiei de sporire a competitivității industriei IT, votarea în prima lectură în Parlament a proiectului de lege privind parcurile IT.

„Ne-am propus să implementăm în următorii ani mai multe proiecte ambițioase de dezvoltare a sectorului TIC, în a căror realizare mizăm pe suportul partenerilor de dezvoltare, inclusiv al Guvernului SUA”, a adăugat Vasile Botnari, care a menționat că o direcție prioritară este dezvoltarea capitalului uman, iar Centrul de Excelență, creat inclusiv cu suportul USAID, este un pas concret în acest sens

La rîndul său, Sergiu Botezatu a menționat disponibilitatea Agenției SUA de a sprijini în continuare dezvoltarea sectorului TIC în Moldova, precizînd că printre prioritățile USAID pentru următorii ani se regăsește Centrul de Excelență IT și crearea parcurilor IT. În acest context, managerii USAID au subliniat că va continua implementarea proiectului de asistență pentru Creșterea competitivității prin dezvoltarea capitalului uman și inovație (CE-WIN), lansat în octombrie 2015. CE-WIN va amplifica rezultatele proiectelor precedente și va activa în trei sectoare cheie pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, printre care și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor.

„Odată cu lansarea legii privind parcurile IT, vor apărea premise noi pentru propulsarea Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului TIC ‒ un sector ce se află în topul celor mai dinamice din economia globală”, a spus Sergiu Botezatu, apreciind ideea creării unor parcuri IT virtuale și de simplificare a administrării fiscale.

La întrevedere a mai participat Doina Nistor, director al Proiectului de competitivitate al USAID, și Sergiu Rabii, expert ICT, Chemonics.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?