X 
Cutremure stiri: 502

Majorarea prețurilor la bere în Moldova se anulează

10 mar. 2016,, 13:15   Economie
3694 1
Повышение цен на пиво в Молдове отменяется
Foto: winestyle.ru
Ministerul Finanțelor a mers în întîmpinarea producătorilor de bere din țară și a renunțat la ideea de a majora brusc accizele la bere în anul 2016 de 2,3 ori - pînă la 5 lei/l, cum se preconizase anterior. Accizele la bere vor fi indexate doar cu 10,5% și vor constitui 2,38 lei/l, informează NOI.md.

Această prevedere se conține în ultima variantă a politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, elaborate de Ministerul Finanțelor. Documentul urmează să fie examinat la următoarea ședință a Guvernului.

Anterior nu doar producătorii de bere, reprezentanții asociațiilor de afaceri, investitorii și sindicaliștii au declarat că majorarea accizei la bere de 2,3 ori (pînă la 5 lei/l) este exagerată, dar și Ministerul Economiei, care a menționat că o asemenea creștere a accizelor la bere contravine prognozelor bugetare pe perioada 2016-2018, conform cărora accizele urmează să crească la nivelul creșterii ratei inflației. Pentru anul 2016 prognoza ratei inflației este de 10,5%, respectiv, accizele la bere urmează să fie majorate la fel cu 10,5%.

Anterior experții au menționat că propunerea privind majorarea accizelor la bere de 2,3 ori (pînă la 5 lei/l) a fost făcută fără argumentarea respectivă și evaluarea asupra structurii de consum a băuturilor alcoolice și această măsură concomitent cu majorarea accizelor la altă producție alcoolică (cu excepția vinurilor seci) cu doar 10,5% ar putea schimba structura de consum în favoarea băuturilor tari. În afară de aceasta, în România și Ucraina accizele la bere constituie 1,6 lei și 2,11 lei, respectiv, de aceea majorarea accizei la bere în Moldova ar stimula contrabanda și importul particular de bere în cantități mari.

De menționat că anterior toți producătorii de bere din Moldova s-au adresat cu o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip, solicitîndu-i să nu admită majorarea nejustificată și discriminatorie a accizei la bere pînă la 5 lei/l, menționînd că această măsură va distruge producția locală de bere, va reduce de două ori piața berii, iar acumulările la buget se vor diminua nu doar din contul accizelor, dar și alte tarife și impozite.

Producătorii de bere au indicat că, în conformitate cu strategia bugetar-fiscală pe termen mediu, acciza la bere trebuie să constituie 2,38 lei/l, în conformitate cu prognoza ratei inflației de 10,5%. În consecință, Ministerul Finanțelor a renunțat la planul de a majora acciza la bere pînă la nivelul de 5 lei/l, acceptînd ca aceasta să fie majorată cu 10,5% - pînă la 2,38 lei/l.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав