X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîți bani au fost colectați în cadrul primei platforme de crowdfunding din Moldova

2 mar. 2016,, 09:45   Economie
2432 0

Cîți bani au fost colectați în cadrul primei platforme de crowdfunding din Moldova
Foto: noi.md

În Republica Moldova a fost lansată prima platformă de finanțare colectivă (crowdfunding) „Guvern24”, care propune cetățenilor să investească, să susțină sau să doneze pentru diferite cauze sociale sau antreprenoriale locale, informează NOI.md.

La eveniment au participat reprezentanți din toate regiunile țării: primari, activiști civici, organizații nonguvernamentale, antreprenori locali și persoane interesate de proiect. Invitaților le-a fost prezentată strategia de dezvoltare și posibilitățile care le poate oferi „Guvern24” administrației publice locale pentru realizarea proiectelor regionale prin intermediul platformei de crowdfunding.

Potrivit Elenei Zgardan, iniţiatoarea platformei „Guvern24”, misiunea acestui eveniment este crearea unei rețele de oameni responsabili civic, care să contribuie la sporirea nivelului economic, social și cultural al Republicii Moldova. Elena Zgardan a precizat că, în comparație cu alte platforme, „Guvern24” nu este una de nișă. Astfel, echipa susține apariția diferitor categorii de proiecte din domenii precum societate, educație, artă, construcții și reparație, jurnalism, știință și tehnologie, caritate etc.

Platforma „Guvern24” a fost lansată pe 22 decembrie 2015 și a activat în regim de testare. Pînă în prezent, prin intermediul platformei au fost lansate 19 proiecte, altele 13 sînt în proces de moderare, dintre care opt sînt de caritate, restul – proiecte ce țin de artă, sport, educație și idei pentru dezvoltarea comunității. Au fost făcute 2 267 de donații unice, în urma cărora au fost colectați 55,7 mii de euro, cea mai mare donație fiind în mărime de 1000 de euro. „Mărimea donațiilor acum variază de la unu la 1000 de euro. Oamenii care donează nu sînt neapărat cei cu surplus financiar, donațiile în sume mai mari însă sînt cele venite din diasporă. Ca număr, statistica azi arată că 57% din donații sînt locale, iar 43% din donații sînt din străinătate”, a precizat Elena Zgardan.

Primul proiect de succes în cadrul platformei „Guvern24” a fost colectarea sumei de 1501 euro în susținerea ospiciului „Angelus”. Cea mai mare sumă de bani a fost colectată pentru Teodora Ceban, o fetiță de nouă luni care are nevoie de o operație scumpă în Franța. Părinții copilului sînt funcționari publici și nu sînt în stare să suporte cheltuielile necesare. Părinții au reușit să adune peste 15,1 mii de euro din suma necesară de 38 de mii de euro. Colectarea banilor va continua pînă pe 1 iulie 2016.

Unul dintre ultimele proiecte ale platformei „Guvern24” prevede colectarea mijloacelor pentru iluminarea stradală în satul Costești, pentru a asigura securitatea localnicilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?