Boțan: Totul depinde de figura care va fi înaintată la postul de președinte

19 feb. 2016,, 15:07   Politică
5426 6

Boțan: Totul depinde de figura care va fi înaintată la postul de președinte
Foto: noi.md

Potențialul protestatar al societății se va acutiza în momentul alegerii președintelui, prognozează analistul politic Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă. Intervievat de NOI.md, analistul a remarcat că, pe fondalul neliniștii generale, scînteia poate apărea din partea unor provocatori.

Igor Boțan s-a referit la acest subiect în contextul declarației sociologului lituanian Rasa Alisauskiene cu privire la situația din Republica Moldova. În opinia ei, societatea moldovenească se apropie tot mai mult de punctul în care s-ar putea declanșa un război civil.

„Evident că alegerea șefului statului va atrage atenția forțelor politice de opoziție și potențialul de protest se va acutiza, dar poate asta declanșa un război civil? E puțin probabil. Depinde foarte mult de figura care va fi înaintată, dacă va fi una care calmează spiritele, care ne induce încrederea că va un mediator între forțele politice și va transmite mesaje încurajatoare pentru cetățeni. Dar, adevărul este că situația e depresivă. S-a furat un miliard, nimeni nu știe cine sînt vinovații. În loc să fie identificați toți cei implicați, ni s-a arătat un personaj care cred eu că este vinovat, dar este făcut țap ispășitor. Elementul activ în procesul de corupere este la libertate. Sînt o mulțime de factori iritanți care persistă”, a punctat Igor Boțan.

Întrebat dacă se vor găsi voturile necesare pentru alegerea președintelui, Igor Boțan a menționat că depinde ce candidat va fi înaintat. Potrivit analistului politic, nu avem temei să credem că procedura de alegere a șefului statului va fi una corectă și transparentă.

„Dacă domnul Plahotniuc își va înainta candidatura, el are mai mult de 61 de voturi, este elementul care unește toate aceste forțe, care au trecut peste orice fel de limite ale decenței și au format o coaliție extrem de stranie. Dumnealui are și instrumentarul respectiv pentru a se impune în calitate de șef al statului, dar asta va antagoniza societatea și mai mult. Alte figuri? Se știe că alegerea președintelui este o chestie de tîrg rușinos, așa cum am văzut formarea coaliției, formarea majorității în Adunarea Populară a Găgăuziei”, a conchis Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?