X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cu cît s-au ieftinit carburanții în Moldova de la începutul anului

15 feb. 2016,, 10:00   Economie
2219 0
Foto: noi.md
De la începutul anului 2016, în Moldova prețurile de comercializare cu amănuntul s-au micșorat în medie cu 1,06 lei per litru, la motorină – cu 1,43 lei per litru, la gazul lichefiat – cu 0,5 lei per litru. Datele au fost citate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a menționat că ultima reducere a prețurilor la aceste tipuri de carburanți s-a atestat la sfîrșitul săptămînii trecute, notează NOI.md.

Atunci trei companii importatoare de carburanţi au notificat despre micșorarea preţurilor de comercializare cu amănuntul la stațiile lor de alimentare a benzinei cu 30 de bani per litru și a motorinei – cu 20 de bani per litru. În același timp, alte două companii ce comercializează gaz lichefiat, una dintre care este importatoare, au redus prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat în medie cu 15 bani per litru.

În ansamblu, aceasta este deja a patra reducere a prețurilor la benzină și motorină și a treia – la gazul lichefiat. După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A-95 a scăzut aproximativ pînă la 15,86 lei per litru, al motorinei – pînă la 13,19 lei per litru și al gazului lichefiat – pînă la 8,84 lei per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere demonstrează că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import ale acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

În prezent comercializează cu amănuntul benzină și motorină 84 de agenţi economici – titulari de licență la 624 de stații de alimentare, iar gaz lichefiat – 69 de agenți economici la 469 de stații de alimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?