Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cine are nevoie de scandal în boxul moldovenesc

14 feb. 2016,, 09:05   Sport
9883 2
Наши сильнейшие боксеры доказывают свой патриотизм на ринге, а не в социальных сетях
Foto: noi.md
Interviu cu președintele Federației de Box din Moldova, Vasilii Chirtoca

- Pe rețele de socializare și la unele posturi de televiziune, deja o săptămînă se discută incidentul privind participarea unui pugilist din Tiraspol sub drapelul Transnistriei, discuția fiind inițiată de clubul de box din Grimăncăuți. Pe 17 februarie este planificată o ședință a prezidiului Federației de Box. Ce decizii urmează a fi adoptate?

- De-a lungul perioadei în care conduc Federația de Box din Moldova, au fost diferite cazuri, inclusiv legate de participarea pugiliștilor noștri la competițiile internaționale. E un sport greu, iar în procesul de completare a echipelor și de arbitrare este prezent întotdeauna factorul subiectiv. De aceea, între cluburile sportive, sportivi, antrenori, arbitri, fani etc., se creează uneori relații complicate.

Eu cunosc bine boxul, nu cîștig bani din el (doar îi cheltui) și sînt, practic, singura persoană care nu are în boxul moldovenesc nici un interes, în afară de unul: să asigur o arbitrare obiectivă, o atmosferă normală în Federație și condiții pentru evoluția cu succes a echipelor naționale pe arena internațională.

Cu siguranță, principalul merit în realizările boxului moldovenesc este cel al antrenorilor și sportivilor, însă sistemul funcționează ca un tot întreg și fiecare (inclusiv conducerea și funcționarii Federației) își are rolul și sarcinile sale, ce urmează a fi realizate în mod obligatoriu.

Problemele complicate au fost întotdeauna sesizate, examinate în cadrul ședințelor prezidiului Federației și au fost luate decizii, fără a stîrni scandaluri pe toată țara. În acest sens, noi preconizăm să examinăm două aspecte legate de acest caz.

Primul. Care a fost motivul încălcării regulilor existente în sportul moldovenesc, pe care Federația de Box din Moldova le-a respectat întotdeauna cu strictețe, curmînd orice tentativă de a le încălca: pugiliștii Moldovei (inclusiv locuitorii Transnistriei) evoluează sub drapelul Republicii Moldova întotdeauna, la orice competiții internaționale, indiferent dacă la acestea participă cluburile sau echipele naționale, dacă în aceste echipe participă membrii acestor cluburi sau boxeri de un nivel inferior.

Al doilea. De ce antrenorul principal al echipelor naționale, Petru Caduc, nu a comunicat despre acest caz conducerii Federației, dar a organizat o campanie cu implicarea membrilor clubului de la Grimăncăuți pe rețelele de socializare și în presă. Din cîte înțeleg, membrii clubului au aflat mai demult despre acest caz (poza a fost făcută acum un an), iar conducerea Federației a aflat despre acesta cu o săptămînă în urmă, împreună cu alți utilizatori ai rețelelor de socializare. Și totuși vreau să spun că nu am întrebări față de membrii echipei clubului din Grimăncăuți, de al căror patriotism și sinceritate nu mă îndoiesc.

- Ce decizie planificați să luați în privința primului aspect?

- Noi acum cercetăm cazul, audiem persoanele care au vreo legătură cu acesta, colectăm explicații. Este important să înțelegem gradul de vinovăție a fiecăruia de faptul că acest caz ieșit de comun a fost posibil și să luăm o decizie corectă.

- Cum credeți, de ce domnul Caduc a hotărît să spele rufele murdare în public?

- Probabil, el nu este tocmai mulțumit de activitatea mea, de activitatea altor membri ai Federației, poate, în opinia lui, noi nu-i apreciem suficient meritele, poate el este nemulțumit de arbitrarea unor lupte. În orice caz, anterior aceste probleme erau examinate colegial în cadrul Federației, în discuții private și noi găseam limbaj comun. Așa ar trebui să fie și în continuare.

- Potrivit unor zvonuri, Petru Caduc nu este mulțumit de rezultatul luptei finale în categoria de 60 kg, la ultimul campionat al țării, din luna decembrie …

- Domnul Caduc a venit la mine după acest meci și și-a exprimat nemulțumirea față de modul de arbitrare, cerînd revizuirea rezultatului. În întreaga țară nu este altcineva care se pricepe în box mai bine decît domnul Caduc, însă antrenorului îi este greu să aprecieze obiectiv lupta discipolului său.

În această luptă, arbitrii i-au adjudecat victoria campionului Europei la juniori Dorian Bucșa din Hîncești, care a fost mai precis și mai activ, în două runde din trei, decît sportivul de mare perspectivă din Vadul lui Vodă Mihail Cvasiuc, care a evoluat pentru Grimăncăuți. Acești pugiliști sînt cam de aceeași forță, însă eu nu am observat probleme în arbitrarea meciului. Amatorii de box pot să-și facă concluzii privind meciul pe site-ul Federației.

Însă eu nu cred că doar acesta e motivul. Se pare că domnul Caduc mai are și pretenții față de alte episoade ale activității Federației, care s-au acumulat din momentul ultimei ședințe. Antrenorul principal se bucură de onoare în orice federație. Eu i-am susținut întotdeauna pe antrenori, înțelegînd complexitatea profesiei lor și rolul-cheie în dezvoltarea sportului. Noi îl vom asculta pe domnul Caduc, vom face schimb de opinii și vom lua o decizie în favoarea boxului moldovenesc. Însă este evident că presa și rețelele de socializare nu ne vor fi de ajutor.

- Intenționați să aplicați măsuri disciplinare față de domnul Caduc? Sau veți cere să prezinte scuze?

- Nimic din toate acestea nu planificăm și nu am nevoie de scuze. Petru Caduc este unul dintre membrii prezidiului, iar acolo toți sînt egali. Noi trebuie să examinăm situația cu calm și să revenim la principiile pe care le-am respectat pe parcursul celor 23 de ani de activitate comună. În special, toate încălcările despre care află membrii Federației, mai ales membrii prezidiului, trebuie comunicate președintelui Federației.

Noi trebuie să restabilim atmosfera de încredere între conducerea Federației și antrenorul principal. Acest aspect este foarte important în ajunul turneelor de calificare pentru Jocurile Olimpice din anul 2016, ce vor avea loc primăvara aceasta și la începutul verii. Dar nu totul depinde de mine, pentru mine această situație a fost surprinzătoare, însă voi încerca să soluționez problema.

- Deocamdată, niciun pugilist moldovean nu s-a calificat la Olimpiadă. Potrivit unor experți, domnul Caduc pregătește opinia publică pentru a-și declina responsabilitatea pentru neparticiparea boxerilor la Olimpiada din 2016.

- Nu cred. Petru Caduc, ca și mulți alți antrenori, are un caracter complicat, dar înțelege foarte bine rolul de antrenor în obținerea rezultatelor echipei și răspunderea față de eventualele eșecuri. Totodată, eu îl cunosc foarte bine și, pe parcursul multor ani, eu nu am avut motive să-l suspectez de incorectitudine. Eu știu că antrenorul principal înțelege foarte bine importanța menținerii unui climat psihologic favorabil, a coeziunii în echipă și sînt convins că acest climat va fi restabilit. Cu atît mai mult că statul, în persoana Ministerului Sportului și Federației, a creat și va crea toate condițiile pentru pregătirea selecționatei naționale.

Noi am participat la toate olimpiadele, începînd cu anul 1996, și eventualitatea neparticipării la Rio în 2016 nici nu se examinează. Avem o selecționată puternică, iar eșecurile din 2015 sînt legate de un șir de circumstanțe, inclusiv accidentare și arbitraj incorect. În cinci categorii de greutate noi avem pugiliști capabili nu doar să se califice la Olimpiadă, dar și să obțină medalii. De aceea, eu nu mă îndoiesc că noi vom participa la Jocurile Olimpice.

- În presă se vorbește despre patrioții din Grimăncăuți și despre lipsa patriotismului din partea conducerii Federației.

- Aceste discuții ne îngrijorează, de aceea eu vreau să înțeleg motivul scandalului și mediatizării lui. Pugiliștii noștri care au obținut victorii în cadrul unor competiții majore sub drapelul Republicii Moldova nu au nevoie să-și demonstreze o dată în plus patriotismul – ei l-au demonstrat în ring.

Cînd cineva tace un an întreg, iar apoi, ca la comandă, într-un moment necesar pentru cineva, ridică întrebarea, atunci nu e vorba de patriotism, ci despre altceva. Nu-i pot înțelege nici pe acei reprezentanți ai mass-mediei care, mediatizînd acest caz, s-au pătruns brusc de patriotism, dar parcă iau apă în gură cînd urmăresc dezmățul unioniștilor, care, încălcînd Constituția, își desfășoară activitatea și creează partide antiguvernamentale. În văzul tuturor se pregătește distrugerea statului moldovenesc, iar presa „patriotică” tace.

Aș dori ca tineretul nostru, prezent masiv în corpul jurnalistic, să înțeleagă sensul mai larg al patriotismului. Patriotismul este o noțiune complexă și trebuie să se manifeste mereu și în toate, nu doar în cazuri separate.

- Domnule Chirtoca, sînteți o persoană foarte ocupată, însă, din momentul creării Federației de Box, deja de 23 de ani conduceți această instituție. Nu ați obosit?

- Problema nu constă în faptul dacă am obosit sau nu… Am pus problema renunțării încă pînă la Olimpiada din 2008 de la Beijing și din 2012 de la Londra, însă, de fiecare dată, conducerea Comitetului Olimpic Național și antrenorul principal, Petru Caduc, mă convingeau să mai rămîn un mandat. Eu, într-adevăr, sînt foarte ocupat și îmi rămîne tot mai puțin timp pentru activitatea obștească, de aceea, încă acum 8 ani am ajuns la concluzia că a venit timpul să mă retrag. E nevoie de o nouă viziune asupra unor lucruri, o nouă abordare și, probabil, mai mult entuziasm, care, cu timpul, se pierde.

Din păcate, nu pot găsi, deocamdată, doritori de a conduce Federația, care ar putea face această muncă nu mai rău decît am făcut-o noi timp de 23 de ani. Un singur lucru pot să vă spun: voi pleca atunci cînd voi înțelege că am cui să-i las Federația.

A consemnat Vladislav Bordeianu



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?